Isbreen på Grønland vokser - men det er ingen gladnyhet

Your browser doesn't support HTML5 video.

NASA: Isbreen på Grønland vokser - men det er ingen gladnyhet Les mer Lukk

Jakobshavnbreen på Grønland var blant isbreene i verden som smeltet raskest. Nå vokser den igjen, ifølge en ny studie fra NASA. Det er likevel ikke et godt tegn - mener forskere.

Fra rundt 2012 har isbreen på vestkysten av Grønland trukket seg tilbake cirka tre kilometer, og blitt nesten 40 meter tynnere hver eneste år.

Men de to siste årene har den begynt å vokse igjen i omtrent samme hastighet, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Nature.

– Først kunne vi ikke tro det. Vi regnet egentlig med at Jakobshavn-breen ville fortsette å krympe som den har gjort de siste tjue årene, sier studieforfatter Ala Khazender til CNN.

Mellom 2016 og 2017 har to ulike oppdrag i regi av Nasa gjort undersøkelser fra luften. Forskerne fant ut av området nær spissen av isbreen har blitt opptil 30 meter tykkere.

– Forskjellen det siste året er at tykkelsen har vokst betydelig sammenlignet med 2016-2018. Det betyr at denne utviklingen fortsetter, sier Ala Khazender til AP.

Les også: Stadig mer av isen på Grønland regner bort

Ingen gladnyhet

Forskerene bak studien har blitt vant med den hurtige tilbaketrekningen til isbreene på Grønland, og veksten har dermed overrasket mange. De mener likevel denne nye utviklingen er midlertidig.

De mener at vannet i Diskobukta, der isbreen ligger, er to grader kaldere enn for noen få år siden.

– Isbreene ender ikke på land, de går ned i havet. Så hvis vannet er varmt kan det smelte isen og føre til at den går tilbake. Men hvis varmen fra havet ikke er tilgjengelig vil det motsatte kunne skje, sier breforsker Martin Siegert fra Imperial College i London til AP.

Likevel dårlig nytt

Siegert advarer mot å se på isbreens vekst som en positiv utvikling, tvert imot.

– På lang sikt er det faktisk dårlig nytt. Denne studien viser hvor sensitiv denne isbreen, og sannsynligvis andre, er for endringer i havet. Spesielt når det gjelder temperaturen i havet.

– De opplever alle en tilbaketrekning over en periode på hundre år, og det er helt enkelt på grunn av global oppvarming, mener han.

Les også:

Les også: Norges isbreer kan smelte bort

(Saken fortsetter under bildet)

Temperaturen i havet kan påvirke isbreen langt innover land, viser en fersk studie. Les mer Lukk

En naturlig syklus med kjølende vann i Nord-Atlanteren sannsynligvis har fått isbreen til å skifte kurs.

Studieforfatterne mener dette sammenfaller med en endring av Den nord-atlantiske svingningen fra varmt til kaldt. Dette er et klimafenomen som skyldes forskjellene i lufttrykk mellom Island og Asorene, som veksler mellom perioder med varme og kalde luftstrømmer.

– Den kan begynne å utvide seg og bli tykkere igjen. Studien forteller oss at det er ytre krefter vi er nødt til å forstå, fra faktorer som strekker seg fra havet og helt til innlandsisen, sier Siegert.

Les også: Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?

Det er første gang på 20 år at Grønlands største isbre, Jakobshavnbreen, har blitt tykkere igjen. Les mer Lukk

Grønland har nok is til at havet kan stige sju meter

Breforskere mener at hvis isstrømmene smelter hurtig, så vil havnivået stige. Når de sakker ned vil det motsatte skje, og derfor er det viktig å vite hva som foregår.

Det er nok is på hele Grønland til å få havnivået til å stige sju meter, noe som gjør det spesielt interessant å finne ut av hva som skjer med Jakobshavn-isen.

Ser man det i perspektiv har ikke issmeltingen på Grønland vært høyere enn på 7000 år, ifølge en annen studie publisert i Nature. Vi må likevel langt inn i framtiden før hele isen på Grønland kan bli borte.

Les også:

Grønland: – Issmeltingen har ikke vært større på 7000 år

Manhattan skal reddes fra stigende hav

Måling: Klimaendringer er klodens største sikkerhetstrussel

79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer