Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago

Kongeparet skal være på et seks dager langt statsbesøk i Chile. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Kong Harald og dronning Sonja landet i hovedstaden Santiago i Chile tirsdag ettermiddag, hvor de ble møtt av æresgarden og utenriksminister Roberto Ampuero.

Kongeparet er på statsbesøk i Chile fra tirsdag til søndag med blant andre utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp). Med på turen er også en næringslivsdelegasjon på 70 representanter fra både store norske selskaper og små gründere.

Besøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom landene. Chile er Norges hardeste konkurrent på laksemarkedet, men likevel blomstrer vennskapet mellom landene.

Kongeparet ankom hovedstaden med et innenriksfly, ettersom de allerede har hatt et kortere, privat opphold i havnebyen Puerto Montt sør i landet. Startskuddet for det offisielle statsbesøket går først onsdag.

I løpet av turen skal kongeparet blant annet hilse på presidentparet og besøke verdens sørligste by. De skal også levere tilbake gjenstander som eventyrer og vitenskapsmannen Thor Heyerdahl tok med seg fra Påskeøya i 1955–1956.

Kongeparet skal videre stå for åpningen av et næringslivsarrangement i Santiago, hvor en rekke representanter for norsk og chilensk næringsliv deltar. På lørdag åpner kong Harald et Antarktis-seminar i den sørlige byen Punta Arenas sammen med fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Sist statsbesøk til Chile sto kong Olav for i 1967. I 2008 var for øvrig kronprins Haakon på besøk i landet.