Kinesisk database inneholdt liste med 1,8 millioner «verpeklare» kvinner
En databasen med personlig informasjon om mer enn 1,8 millioner kinesiske kvinner lå åpent ute på nett. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk
Det var en nederlandsk IT-ekspert som nylig kom over databasen med personlig informasjon om mer enn 1,8 millioner kinesiske kvinner, skriver avisen The Guardian.
Databasen lå åpen på nett på servere i Kina og inneholdt opplysninger med engelske stikkord som kjønn, alder, utdanning og sivilstand. I tillegg var det en egen kolonne med tittelen «verpeklar», som ifølge The Guardian kan dreie seg om en dårlig oversettelse av hvorvidt kvinnene allerede har barn eller er i en alder der det vil være naturlig å få barn.
Victor Gevers, som kom over databasen, postet flere skjermbilder av innholdet på sosiale medier i helgen. Databasen ble tatt ned mandag ettermiddag.
Les også:Myanmar-kvinner tvinges til å gifte seg med kinesiske menn
Det er ikke kjent om den stammer fra en dating-app, offisielle registre eller fra en organisasjon eller et selskap. Gevers sier til The Guardian at han fortsatt jobber med å identifisere hvor dataene stammet fra.
– Foreløpig har vi ikke noe mer enn dette. Vår førsteprioritet er at sikkerheten kommer på plass omgående, sier han i en kommentar til den britiske avisen.
Har tatt kontakt med kvinnene
Sammen med kolleger i et sikkerhetsselskap skal Gevers ha tatt kontakt med flere av kvinnene som figurerer i listen for å spørre om de kjenner til databasen eller om de har registrert informasjonen de står oppført med.
Les også:Kinas befolkning synker
Gjennomsnittsalderen til kvinnene i databasen er ifølge opplysningene 32 år. Den yngste er en jente på 15. Over 90 prosent av oppføringene i basen ble beskrevet som single, mens 82 prosent er oppført med Beijing som bosted.
Kan stamme fra hacking
Databasen inneholdt også parametre som «political» og «hasvideo» - i tillegg til det som fremstår som linker til profil på Facebook. Facebook er blokkert i Kina og kan bare benyttes gjennom virtuelle, private nettverk, skriver The Guardian.
Opplysningen om databasen har blitt behørig kommentert i sosiale medier.
Flere brukere spør seg nå om informasjonen som lå åpent på nett kan stamme fra den kinesiske datingsiden Jiayuan, som i 2015 skal ha blitt hacket av en sikkerhetsekspert som ville vise at siden var sårbar for datainnbrudd.