Saudi-koalisjonen anklager Houthiene for avtalebrudd

Jemens regjering og dens støttespillere Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater anklager Houthi-opprørerne for avtalebrudd i og ved havnebyen Hodeida.

Houthi-militsen nekter å trekke tilbake sine styrker i henhold til en avtale som ble inngått i Stockholm i desember, hevder FN-ambassadørene fra de tre landene i et brev til FNs sikkerhetsråd og FNs generalsekretær António Guterres tirsdag.

De oppfordrer Sikkerhetsrådet til å be Houthiene implementere enigheten som ble inngått i Stockholm, og til å fordømme det de kaller opprørernes fortsatte brudd på en våpenhvileavtale som ble inngått for to uker siden om tilbaketrekking.

De tre landene anklager Houthiene for å ha brutt Stockholm-avtalen ved å nekte å trekke seg ut fra de to mindre havnebyene Salif og Ras Issa like ved den viktige havnebyen Hodeida, og de anklager Houthiene for å ha styrket sin militære tilstedeværelse i sivile deler av Hodeida, blant annet ved å utplassere sperringer og å lage skyttergraver.

– Houthiene har ikke gjengjeldt disiplinen og tilbakeholdenheten som koalisjonspartnerne har vist, hevdes det i brevet.

Houthiene gikk med på å trekke sine styrker ut av Salif og Ras Issa under samtaler som ble holdt 17. februar. Dette var det første konkrete steget mot nedtrapping i den snart fire år lange krigen.

FN-talsmann Stephane Dujarric sier det pågår samtaler mellom partene i et forsøk på å få opprørerne til å oppfylle sine forpliktelser og til å trekke styrkene ut fra havnene.

Sikkerhetsrådet skal diskutere Jemen-krigen 19. mars.