Pakistan vil frigi indisk flyger

Bilder av det som angivelig er den indiske jagerflypiloten som ble skutt ned over pakistansk område. Mannen takket for human behandling av den pakistanske hæren. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Pakistans statsminister Imran Khan sier de vil utlevere den indiske jagerflypiloten som ble skutt ned i Kashmir som en «vennlig gest» mot India.

– Vi vil løslate ham i morgen, sa Khan under et møte i den pakistanske nasjonalforsamlingen torsdag.

Piloten, som angivelig heter Abhinandan Varthaman, ble tatt til fange onsdag etter at flyet han førte ble skutt ned i pakistansk luftrom. Hendelsen skjedde etter flere dager med stigende spenning mellom nabolandene, som krangler om landområder i Kashmir.

I videoer spredd i sosiale medier blir det som angivelig er jagerflypiloten slått og utspurt av en illsint folkemengde. I et senere publisert klipp ser man piloten med synlige kutt og oppsvulmet ansikt mens han drikker te og takker den pakistanske hæren for å ha reddet ham fra folkemengden.

– Dette er den oppførselen jeg ville ha forventet av min egen hær, og jeg er veldig imponert over den pakistanske hæren, sier mannen ifølge nyhetsbyrået AP.

Klippet har gått viralt i både India og Pakistan, og i hjemlandet omtales han som en helt. I Pakistan skryter folk av hærens måte å håndtere situasjonen på.

India har tidligere sagt at de forventer å få overlevert piloten raskt og trygt tilbake til India. Utenriksdepartementet sa onsdag i en uttalelse at «Pakistan vil gjøre det klokt i å forsikre seg om at den indiske piloten de har i sin varetekt kommer hjem uskadd».

Behandlingen av piloten har blitt trukket fram som en mulig nøkkel til å dempe den stadig mer betente situasjonen mellom India og Pakistan i Kashmir.

Aktuelt:Pakistanske grenselandsbyer evakueres