Pakistanske grenselandsbyer evakueres

Pakistanske polititjenestemenn sperrer veien til flyplassen i Karachi, som er stengt på grunn av uroen langs grensen til India. Foto: Muhammad Rizwan / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Pakistan har startet evakuering av grenselandsbyer i Kashmir på grunn av konflikten med India. Natt til torsdag ble det skutt med artilleri i området.

Situasjonen er fortsatt spent mellom de to atommaktene og i løpet av natten kunne jagerfly høres over de omstridte fjellområdene.

Noen få hundre familier er blitt flyttet til sikrere områder etter at pakistanske og indiske styrker i natt skjøt med artilleri over grensen, opplyser Mushtaq Minhas, som er informasjonsminister i pakistansk Kashmir.

De evakuerte er blitt innlosjert i offentlige bygninger i Muzaffarabad, hovedstaden i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir.

– Hele området er satt i høy beredskap. Vi frykter at flere områder vil måtte evakueres hvis ikke spenningsnivået snart trappes ned, sier Minhas.

De pakistanske myndighetene har stengt alle skoler og undervisningsinstitusjoner i regionen og har oppfordret foreldre til å holde barna hjemme.

Tjenestemenn på indisk side bekrefter også at det har vært skyting torsdag, men det er ikke meldt om sårede. Talsperson Devender Anand for indiske myndigheter sier at det har vært skutt mindre enn tidligere netter.

Eksperter:Pakistan og India er ikke interessert i krig

Pilot i varetekt

Onsdag opplyste pakistanske myndigheter at de hadde skutt ned to indiske fly, og at en pilot var tatt til fange. Videobilder av mannen, som angivelig heter Abhinandan Varthaman, viser at han blir slått og utspurt av det som ser ut til å være en illsint folkemengde.

I et senere publisert klipp ser man flygeren med synlige kutt og oppsvulmet ansikt, mens han drikker te og takker den pakistanske hæren for å ha reddet ham fra folkemengden.

– Dette er den oppførselen jeg ville ha forventet av min egen hær, og jeg er veldig imponert over den pakistanske hæren, sier mannen ifølge nyhetsbyrået AP.

Klippet har gått viralt i både India og Pakistan, og i hjemlandet omtales han som en helt. I Pakistan skryter folk av hærens måte å håndtere situasjonen på.

Nå trekkes behandlingen av piloten fram som en mulig nøkkel til å lette på spenningene.

Aktuelt:USA ber India og Pakistan besinne seg

Fastlåst

Konflikten mellom nabolandene har eskalert etter at India tirsdag hevdet at deres kampfly ødela en pakistansk opprørsleir og at flere hundre ble drept eller såret. Pakistan hevdet på sin side at bombene falt i et folketomt område og at ingen mennesker ble truffet.

Det indiske angrepet var en gjengjeldelsesaksjon etter et selvmordsangrep der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden.

Torsdag henvendte Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi seg til nabolandet Kina, som også kontrollerer deler av Kashmir inn mot grensen til både de indiske og pakistanske områdene.

Qureshi ba Kinas utenriksminister Wang Yi om å spille en «konstruktiv rolle» i å lette på spenningene og hindre at situasjonen blir verre.

Bakgrunn:India vil hindre at vann går til Pakistan

Flere flyavganger innstilt

Pakistansk luftrom var tidlig torsdag fortsatt stengt, noe som førte til en rekke innstillinger i flytrafikken for andre dag på rad. Dette har også fått store ringvirkninger utenfor landets grenser.

Ifølge CNN er tusenvis av personer strandet på flyplasser som følge av at avganger som skulle ha fløyet over pakistansk luftrom, ikke kommer seg av gårde.

Thai Airways innstilte onsdag alle sine ruter fra Bangkok til Europa, inkludert til Oslo, og dette gjaldt også for morgenflyene torsdag.

En togforbindelse mellom Pakistan og India er også innstilt, og en rekke indiske reisende ble stående fast i Lahore øst i Pakistan.

Bakgrunn:Spent mellom India og Pakistan etter stort angrep i Kashmir