NBC: USA dropper krav om full redegjørelse om nordkoreansk kjernekraft

Atomanlegget i Yongbyon har vært sentralt i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea. Kilder sier til NBC at USA vil droppe et krav om fullstendig redegjørelse for nordkoreanernes atomprogram. Bildet viser rivingen av et kjøletårn ved Yongbyon i 2008. Arkivfoto: Gao Haorong / Xinhua / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USA vil ikke lenger kreve en fullstendig redegjørelse fra Nord-Korea om landets atomprogram, men konsentrerer seg om ett atomanlegg, melder NBC.

Et krav om full åpenhet har vært et viktig element i diskusjonene om kjernefysisk nedrustning på Koreahalvøya, men dette blir altså lagt til side i denne omgang, melder NBC onsdag kveld. Den amerikanske TV-kanalen viser til tidligere og nåværende høytstående amerikanske tjenestemenn.

Kanalen mener avgjørelsen om å sette kravet til side gjenspeiler en realitet som er blitt understreket i vurderinger fra amerikansk etterretning i lang tid, nemlig at Nord-Korea ikke har noen plan om å gi opp atomprogrammet sitt helt. Full atomnedrustning er Donald Trumps mål for samtalene med Kim Jong-un i Hanoi. Forhandlinger i forkant av toppmøtet har i stor grad vært konsentrert om atomreaktoren i Yongbyon.

– Yongbyon er hjertet i Nord-Koreas atomprogram, sier atomfysiker Siegfried Hecker, som har besøkt anlegget. Han sier en fullstendig avvikling av anlegget er avgjørende og vil sikre at Nord-Korea ikke vil være i stand til å produsere plutonium.

Trump-administrasjonen håper å få på plass vesentlige innrømmelser knyttet til Yongbyon. Tidligere og nåværende tjenestemenn i USA mener derimot Nord-Korea har lignende kapasitet ved andre anlegg og frykter landet ikke vil forhandle om alle sider av sitt våpenprogram dersom det ikke trenger å oppgi alt.

Det hvite hus har ikke svart på NBCs forespørsel om en kommentar.