Representantenes hus godtar våpenkontrollov

Den nye loven gjelder føderale bakgrunnskontroller for alt salg og annen avhending av våpen. Forslaget er vedtatt i Representantens hus, men er ventet å møte motstand i Senatet. Illustrasjonsfoto: Keith Srakocic / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Representantenes hus har godkjent det første store forslaget om våpenkontroll Kongressen har vurdert på nesten 25 år. Senatet blir et vanskeligere hinder.

Lovforslaget gjelder føderale bakgrunnskontroller for all våpenhandel og -overføringer og ble godkjent onsdag med 240 mot 190 stemmer.

Demokratene kaller avstemmingen et stort skritt i riktig retning for å avslutte våpenlobbyenes grep om Washington. Åtte republikanere stemte med Demokratene i denne første runden, mens to demokrater gikk mot forslaget fra eget parti.

Lovforslaget er det første av to som Demokratene har fremmet og tatt med til avstemming i Representantens hus i et forsøk på stramme inn våpenlovene etter åtte års republikansk kontroll. Den andre forslaget vil forlenge vurderingsperioden for en bakgrunnskontroll.

Begge lovforslagene levnes små muligheter i det republikansk-kontrollerte Senatet. I tillegg har president Donald Trump har truet med at han vil legge ned veto.