Ber Norge ta grep for å hjelpe hjem norske IS-barn
Kvinner og barn som er hentet ut av de siste IS-områdene øst i Syria. Det er omkring 30 norsk kvinner og menn i Syria og 40 barn. Mange er internert i leire som ligger i Irak, Syria og de kurdiskstyrte områdene i Tyrkia Les mer Lukk
I dag anslår PST at det er omkring 40 barn som har norske foreldre i området. De fleste er internert i leire i Irak og Syria under svært dårlige forhold.
Forsker Nina Øie Iversen, som har kartlagt de norske kvinnene som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS, opplyser at alle har fått barn etter at de ankom krigssonen, ifølge opplysninger hun har fått.
Statsminister Erna Solberg har uttalt at IS-krigere har rett til å vende tilbake til Norge, men myndighetene vil ikke gjøre noe spesielt for å hjelpe dem med det, heller ikke kvinner og barn i deres familie.
Folkerettsekspert Ivar Stokkereit i Røde Kors sier at norske barn skal ikke være fengslet eller internert.
– Norske myndigheter har et særlig ansvar for å få dem ut og sørge for den rehabiliteringen og oppfølgingen de trenger, sier han.
Norske statsborgere i Syria og Irak
* I dag er det omkring 30 norske statsborgere igjen i krigsområdene, men noen av dem kan være døde. Tallet omfatter også omkring 10 kvinner.
* I tillegg er det omkring 40 barn med tilknytning til Norge, men tallet er uavklart, og noen kan være døde. De fleste er født i området, mens noen få reise trolig ned som små barn. Det betyr at de eldste av dem som er født i krigssonen, er 6–7 år.
* Totalt har omkring 100 personer med tilknytning til Norge reist til IS-områdene i Syria og Irak etter 2012.
* 40 personer har forlatt krigssonen igjen. Noen er tilbake i Norge, mens andre oppholder seg i andre land. De fleste av dem som har returnert til Norge, er fengslet i dag.
* 30 personer er bekreftet døde.
Kilde: PST
Stokkereit advarer mot tonen i debatten og det han mener er umenneskeliggjøringen av disse barna som ikke har skyld i foreldrenes eventuelle forbrytelse.
– Historien har vist oss at vi har feilet i hvordan vi håndterer barn og kvinner som ofre for krig, sier han og viser til unnskyldningen fra statsminister Erna Solberg ga til de såkalte tyskerjentene 75 år etter krigen.