– Uutholdelige konsekvenser av krigen i Jemen

Houthi-opprørere undersøker restene av et regjeringsbygg i hovedstaden Sana som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen i 2017. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Over tolv millioner barn i Jemen kan i år trenge nødhjelp. Redd Barna krever full stans i Norges salg av militært utstyr til land som kriger i Jemen.

I Genève holdes tirsdag en giverkonferanse for å skaffe til veie penger for å bøte på det FN kaller verdens verste humanitære krise.

Behovet er anslått til 4,2 milliarder dollar, tilsvarende 36 milliarder kroner.

– På vei inn i det femte året med konflikt i Jemen er konsekvensene av krigen uutholdelig for mange, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.

FN anslår at 80 prosent av befolkningen – 21,4 millioner mennesker – trenger en eller annen form for humanitær hjelp. 10 millioner er nær ved å sulte.

Selger til Emiratene

Antall barn i Jemen som trenger hjelp, kan i år stige til 12,5 millioner, ifølge Redd Barna.

Organisasjonen roser Norge for bistanden til landet, men er sterkt kritisk til norsk salg av militært materiell til land som deltar i Jemen-krigen.

Selv om regjeringen ikke lenger gir nye lisenser til salg av slikt utstyr til Saudi-Arabia, får De forente arabiske emirater fortsatt kjøpe militært materiell. Det gjør også flere av de andre landene i den Saudi-ledede koalisjonen som kriger mot sjiamuslimske opprørere i Jemen.

Heller ikke flertallet på Stortinget har krevd stans i eksporten til De forente arabiske emirater, som har en sentral rolle i krigen.

– Sjokkerende lidelser

Lise Grande, som koordinerer FNs nødhjelpsarbeid i Jemen, beskriver lidelsene i landet som sjokkerende.

Rundt 250.000 mennesker er allerede rammet av katastrofal sult, advarte Grande i forkant av giverkonferansen i Genève.

Den arrangeres av Sveits, Sverige og FN. Sverige har også vært vertskap for fredsforhandlinger som ledet fram til en avtale om våpenhvile i den jemenittiske havnebyen Hodeida.

Svært mye av nødhjelpen til Jemen fraktes gjennom Hodeida, noe som er avgjørende for å unngå en enda større katastrofe.

Minst 10.000 mennesker antas å ha blitt drept i krigshandlinger i Jemen. Men antallet som har dødd av sult, underernæring og medisinmangel i løpet av konflikten er langt høyere.

Redd Barna anslår at 85.000 barn under fem år har dødd av sult og feilernæring i Jemen siden krigen brøt ut i 2015.