Australsk kardinal kjent skyldig i overgrep

Kardinal George Pell var en av pavens nærmeste rådgivere og en av de mektigste i Vatikanet. Nå risikerer han å måtte tilbringe resten av livet i fengsel for overgrep mot to korgutter. Foto: Andy Brownbill / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Kardinal George Pell risikerer 50 års fengsel for voldtekt og andre overgrep mot to korgutter i Australia for 22 år siden. Pell har vært pavens finansminister.

Pell var en av pave Frans' nærmeste rådgivere og er den mest høytstående geistlige som er anklaget og dømt for overgrep.

Dommen mot den 77 år gamle kardinalen falt i en domstol i den australske delstaten Victoria 11. desember, etter at juryen brukte to dager på å komme fram til en enstemmig kjennelse. Kjennelsen har vært unntatt offentlighet, men ble frigitt tirsdag.

Da ble det kjent at Pell er kjent skyldig i seksuelle overgrep mot to gutter som den gang var 13 år gamle. Den ene gutten ble voldtatt i katedralen i Melbourne i 1996, ifølge dommen.

Strafferammen i saken er fengsel i 50 år, og onsdag starter en rettsrunde om straffeutmålingen. Pell har hele tiden benektet alle anklagene og har varslet anke.

Vatikanets talsmann Alessandro Gisotti kaller nyheten «smertefull», men påpeker at Pell har rett til å forsvare seg inntil siste ankeinstans.

Som en «forholdsregel» har pave Frans blant annet forbudt Pell å holde offentlige prekener og å ha noen som helst kontakt med mindreårige. Ytterligere tiltak vil først vurderes etter en eventuell rettskraftig dom, ifølge Gisotti.

Gikk av

Pell var leder for Vatikanets finansdepartement fra opprettelsen i 2014, men fikk permisjon fra det vervet i juni 2017. Han gikk av dagen etter at han ble funnet skyldig i overgrep i fjor.

Den historiske kjennelsen betyr mye for mange andre ofre for seksuelle overgrep begått av folk i den katolske kirken.

– Jeg er henrykt. Den fellende kjennelsen betyr at uansett hvem du er eller hvor mektig du er, så vil du bli stilt til ansvar, sier Phil Nagle (55), som ble misbrukt mens han var elev på en skole i Pells hjemby Ballarat, der han i sin tid var prest.

Aktuelt:Paven krever handling på toppmøte om overgrep

Overgrep i sakristiet

Pell var erkebiskop i Melbourne da overgrepene han nå er dømt for, fant sted. De skjedde i sakristiet i St. Patricks katedral i den australske storbyen etter en søndagsmesse. Juryen fant Pell skyldig i fem tilfeller av overgrep mot de to korguttene i 1996, begått etter at han tok dem på fersken da de drakk av altervinen.

En av de fornærmede døde i 2014, men juryen fant Pell skyldig i overgrep mot begge guttene, basert på det andre offerets vitnemål.

Kardinal George Pell ankom en domstol i Melbourne i Australia tirsdag, da påtalemyndigheten frafalt tiltalen om overgrep mot to andre gutter på 1970-tallet. Les mer Lukk

Det ene offeret døde av en utilsiktet overdose heroin, 31 år gammel, ifølge farens advokat Lisa Flynn, som sier klienten kommer til å saksøke enten Pell eller den katolske kirken. Ifølge advokaten fikk sønnen store psykiske lidelser etter overgrepet og begynte å dope seg i svært ung alder. Faren skal ha fått vite om overgrepet først etter sønnens død.

Undersøkelse i Norge:Mange ansatte kjenner til seksuelt krenkende atferd i kirken

– Rettferdigheten seiret

– Denne kjennelsen er en påminnelse til overlevende etter overgrep om at de kan ha styrke til å fortelle om sine opplevelser. Rettferdigheten har seiret og nasjonen lytter endelig til deres smerte, sier Flynn tirsdag.

Verken faren eller sønnen er navngitt fordi australsk lov forbyr identifisering av overgrepsofre.

I en rettssak i september klarte ikke juryen å komme fram til en kjennelse, men tre måneder senere ble den høyt betrodde katolske kirkelederen altså kjent skyldig. Detaljene fra rettssaken ble offentlig tirsdag, da påtalemyndigheten frafalt tiltalen mot Pell for overgrep mot to andre gutter på 1970-tallet.

Pells advokat krevde opprinnelig at rettsdokumentene skulle hemmeligholdes inntil ankesaken var avsluttet.

En australsk granskingskommisjon har avdekket at 4.444 personer har sagt at de ble misbrukt ved over 1.000 katolske institusjoner i Australia mellom 1980 og 2015.

Paven:– Kirken skal ikke dysse ned overgrepsanklager

USA:Hundrevis av prester og kirkearbeidere anklages for overgrep