Sudans president forbyr protester

Sudans president Omar al-Bashir fotografert under en støttedemonstrasjon i hovedstaden Khartoum i januar. Foto: Mahmoud Hjaj / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sudans president Omar al-Bashir forbyr «uautoriserte» protester i et forsøk på å få bukt med opptøyene som har preget landet de siste månedene.

Forbudet kommer som del av den landsdekkende unntakstilstanden han innførte på fredag etter en offensiv mot demonstrantene ikke har lyktes i å dempe protestene mot hans regjering.

– Som del av en unntakstilstand erklært av presidenten, utsteder han en ordre som forbyr enhver samling eller protest som ikke har blitt autorisert, sier presidentskapet i en uttalelse.

Flere tiltak

Bashir gir også mer makt til landets sikkerhetstjenester, som nå får lov til å raide bygninger hvor «mistenkelig aktivitet blir utført» og også til å ransake mennesker.

Det er nå også forbudt å sperre veier og stoppe trafikken, etter at demonstranter har sperret av veier med steiner og trestammer i et forsøk på å holde sikkerhetsstyrkene unna sine nabolag.

I tillegg har det blitt forbudt å publisere nyheter «som skader borgerne i det konstitusjonelle systemet» på enhver plattform, inkludert sosiale medier.

Misfornøyd USA

USAs fungerende FN-ambassadør Jonathan Cohen ba etter unntakstilstanden ble innført Bashirs regjering om å «respektere rettighetene til alle individer i Sudan», og om en slutt på den «voldelige undertrykkelsen av fredelige demonstrasjoner».

Det har vært en rekke demonstrasjoner i Sudan med dødelig utfall siden 19. desember. Den utløsende faktoren var at myndighetene besluttet å tredoble prisen på brød. Demonstrasjonene har utviklet seg til et landsdekkende krav om at presidenten må gå av.

Ifølge rettighetsgrupper har den nasjonale sikkerhets- og etterretningstjenesten (NISS) pågrepet over 1.000 personer, inkludert demonstranter, opposisjonsledere, aktivister og journalister.