Jakten på Planet X:

Oppdaget det mest fjerne objektet i solsystemet

I jakten på den myteomspunnede Planet X, oppdaget forskere det mest fjerne objektet i vårt solsystem. 

Mot slutten av fjoråret ble dvergplaneten, omtalt som FarOut, oppdaget. Den var til da det fjerneste objektet i solsystemet som noensinne er oppdaget, og ligger mer enn hundre ganger lenger ut fra solen enn det jordkloden gjør – 120 astronomiske enheter fra solen.

Men bare noen måneder senere har det blitt oppdaget et fjernere objekt, hele 3,5 ganger lenger ute fra solen enn det Pluto er – 140 astronomiske enheter unna. Så det falt objektets oppdager naturlig inn å kalle den for FarFarOut. Science Alert har blant annet omtalt funnet.

Scott Sheppard ved Carnegie Institution for Science, leder blant annet søket etter den hypotetisk ukjente Planet X.

Sheppard og kollegene hans har ennå til gode å finne den, men de snubler over mange andre interessante funn under letingen.

Blant annet oppdaget de i løpet av fjoråret førstnevnte FarOut, samt 12 nye måner som går i bane rundt Jupiter.

– I går snødde det, så jeg hadde ingenting å gjøre. Jeg gikk gjennom noe av vår eldre data... og jeg fant faktisk dette objektet i går kveld, sier Sheppard under et seminar strømmet på Carnegie Institution for Science sin hjemmeside.

Siden FarOut og FarFarOut er så langt ute, er det ennå uvissheter rundt objektene. Videre observasjoner skal hjelpe forskerne å forstå dem bedre. Men disse objektene kan være nyttige i jakten på Planet X.

– Disse fjerne objektene er som brødsmuler som fører oss til Planet X, har Sheppard sagt tidligere.

– Jo flere av dem vi kan finne, desto bedre kan vi forstå det ytre solsystemet og den mulige planeten vi tror former deres baner – en oppdagelse som ville ha omdefinert vår kunnskap om solsystemets evolusjon, la han til.

Les også: Ny dvergplanet oppdaget: – Aller lengst fra solen