Blodig Twitter-melding fra amerikansk senator oppfattes som trussel mot Maduro-regimet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Blodig Twitter-melding fra amerikansk senator får nettet til å koke Les mer Lukk

I løpet av helgen har Florida-senator Marco Rubio kommet med meldinger på Twitter som oppfattes som en trussel om regimeendring i Venezuela.

Den ene meldingen er et bilde tatt like før avrettingen av Libyas tidligere leder, Muammar Gaddafi.

Mens Venezuelas politiske og økonomiske krise blir mer og mer innfløkt, har krigshissende utspill fra Florida-senator Marco Rubio ikke gått ubemerket hen på Twitter i løpet av helgen.

Flere internasjonale medier har omtalt Twitter-tiraden. Deriblant Business Insider og The Independent.

Senator Marco Rubio besøkte grensen mellom Venezuela og Colombia i forrige uke. Foto: REUTERS/ Edgard Garrido Les mer Lukk

Det startet med at Rubio antydet at det lå et politisk motiv bak forgiftningen av et medlem av den venezuelanske nasjonalforsamlingen.

I tillegg postet senatoren blodige bilder fra tortureringen av tidligere leder av Libya, Muammar Gaddafi – en twittermelding som har blitt tolket som en trussel mot Venezuelas president, Nicolas Maduro.

Ble forgiftet

– En alvorlig situasjon utvikler seg akkurat nå på innsiden av Colombia. Freddy Superlano, medlem av Venezuelas nasjonalforsamling, ble forgiftet i morges ved frokost på innsiden av Colombia og er i en alvorlig tilstand på sykehuset, skriver Rubio på Twitter.

Opposisjonspartiet til Juan Guaidó, Voluntad Popular, bekrefter at Superlano ble forgiftet i byen Cúcuta, nær grensen til Colombia. Hans søskenbarn skal ha mistet livet, melder BNO News.

Hverken Rubio eller partiet sa direkte at den påståtte forgiftningen var et politisk angrep.

– Vi venter på resultatene fra colombianske myndigheters undersøkelse for å etablere fakta, sier partiet i en uttalelse.

Blodig trussel

Like etter at Rubio twitret et bilde der Maduro-familien blir omtalt i harde ordelag, kom tweeten med det blodige bildet av Muammar Gaddafi.

Flere har oppfattet det som en trussel mot Maduro, samt at det ble påpekt hva som har skjedd med land USA tidligere har intervenert i.

Marco Rubio har lenge vært tilhenger av den venezuelanske opposisjonen på grunn av president Maduros tilknytning til den kubanske regjeringen.

Rubio er cubansk amerikaner og har lenge vært motstander av sosialistregimet i Venezuela, som også har blitt sammenlignet med det i Cuba.

Det er sagt at Rubio skal ha vært en nøkkelbrikke i president Donald Trumps valg om å støtte opposisjonsleder Guaidó, skriver Business Insider.

I løpet av helgen har det brutt ut en konflikt på grensen mellom Colombia og Venezuela.

Fakta om Venezuela  

* Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.

* Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

* I 2017 ble minst 125 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot presidenten og hans regjering.

* I juli 2017 gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.

* Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.

* Rundt 2,3 millioner venezuelanere har flyktet fra landet siden 2015, ifølge FN-tall fra november.

* Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) var inflasjonen i fjor på 1,37 million prosent. IMFs prognose for inneværende år er på 10 million prosent.

* 23. januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president.

(Kilde: AFP, IMF, UNCHR)

På lørdag ble to drept og 300 skadet da Maduro-lojale militære styrker brøt sammen med demonstranter.

Konflikten oppstod på grunn av at Maduro mener nødhjelpen er del av et mulig kuppforsøk, mens demonstrantene protesterte mot blokkaden av amerikansk nødhjelp på vei gjennom Colombia.