Denne dollarseddelen kan bli tidenes dyreste

Denne tusendollarseddelen fra 1891 kan sette prisrekord når den for første gang selges på auksjon på det åpne markedet. Foto: Auksjonshuset Stack's Bowers. Les mer Lukk

En amerikansk tusendollarseddel fra 1891 er ventet å selge for rundt 25 millioner kroner på auksjon i USA.

Den er kanskje et godt argument for hvorfor det lønner seg å bruke kontanter og ikke kort, den amerikanske tusendollarseddelen som legges under hammeren i staten Maryland 28. februar.

Sist gang seddelen ble solgt på auksjon i 2013 satte den nemlig rekord som tidenes dyreste, solgt for svimlende 2,6 millioner dollar, tilsvarende rundt 22 millioner norske kroner, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Så er det da ingen vanlig seddel heller, men ett av to kjente eksemplarer av den såkalte «Marcy-seddelen» fra 1891 som bærer portrettet av William L. Marcy, senator og guvernør i staten New York - som også satt to perioder som henholdsvis krigsminister og utenriksminister i USA.

Les også: Selger flere Hitler-malerier og -eiendeler på auksjon

Brukt av banker

Bare 1500 eksemplarer ble trykket av Marcy-seddelen i 1891. Seddelen kom heller aldri ordentlig i omløp, men ble primært brukt som valuta når bankene gjorde transaksjoner seg i mellom, skriver Bloomberg. Av samme grunn kom svært få av sedlene i private hender, før de forsvant fra markedet etter bare et par år.

Ett eksemplar av seddelen endte opp hos verdens største museumsinstitusjon, Smithsonian. En annen endte opp i en privat samling i over 80 år. Resten gikk trolig tapt.

Det tok imidlertid flere tiår før verdien av seddelen ble regnet for å være høyere enn den pålydende valøren. I 1985 ble den solgt på det private markedet for 25.000 dollar. Deretter ble den solgt for 150.000 dollar i 1992. Det aller siste registrerte salget var i 2013, da den ble tidenes dyreste seddel da den solgte for 2,6 millioner dollar.

Les også: Stjålet «mesterverk» fra «Allo, Allo» solgt på auksjon

Auksjon

Det er auksjonshuset Stack's Bowers som nå legger tusendollarseddelen under hammeren. I tillegg til Marcy-seddelen skal de også auksjonere en annen tusendollarseddel fra 1869 og en 500-dollarseddel fra 1869. Den totale salgssummen er ventet å kunne nå opp mot 70 millioner kroner.

De tre sedlene kommer fra samlingen til den amerikanske samleren Joel R. Anderson.