Polsk opposisjon danner valgallianse

Seks polske opposisjonspartier har dannet en valgallianse foran valget til EU-parlamentet i mai.

De seks partiene tar sikte på å stille til valg som en samlet blokk i opposisjon til det regjerende Lov og rettferdighetspartiet (PiS) De vurderer også å stille sammen ved valg til president og nasjonalforsamling neste år, ifølge TVN24.

Hensikten med valgsamarbeidet er å forsvare Polen mot anti-EU-kreftene som svekker landets stilling i EU, sier Grzegorz Schetyna, som leder Borgerplattformen, partiet til EU-president Donald Tusk.

De øvrige partiene i alliansen er det liberale Moderne partiet, Den demokratiske venstrealliansen (SLD), Det polske folkepartiet (PSL), De grønne og sentrumspartiet Nå!

Lørdag varslet PiS nye sosiale velferdstjenester, særlig for unge og pensjonister, blant annet tiltak for at polske kvinner får flere barn. PiS-leder Jaroslaw Kaczynski sa at de nye tjenestene tar sikte på at Polen skal høre til folket, og ikke eliten.

Etter at PiS kom til makten i 2015, har Polen dreid mot et mer nasjonalistisk høyre, og mange anklager regjeringen for å ville svekke både rettsapparatet og mediene.