Pave Frans truer sexovergripere i kirken med Guds vrede

Erkebiskop Mark Coleridge (til høyre) fra Brisbane i Australia er blant de mange deltakerne på den fire dager lange konferansen i Vatikanet. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Pave Frans truet sexovergripere i den katolske kirken med Guds vrede da han søndag avsluttet en stor konferanse om overgrep i Vatikanet.

Selv om han brukte sterke ord om overgrepene mot barn og kvinner i kirken, er mange skuffet over at han ikke la fram en konkret aksjonsplan for å gjøre biskoper ansvarlig når de feier anklager om overgrep under teppet.

– Jeg har ventet i sju år på at alt dette skal forandre seg. Andre har ventet i 30 år. Hvorfor kan de ikke starte med noe helt konkret som å fjerne biskoper som dekker over overgrep, sier Alessandro Battaglia som var kommet til Roma for å følge konferansen.

I sin avslutningstale til 190 biskoper og andre katolske kirkeledere som var innkalt til møtet i Roma, sa Frans at kirken står overfor «åpenbar, aggressiv og destruktiv ondskap».

Blant de få konkrete tiltakene som varsles, er en ny lov for beskyttelse av barn i Vatikanstaten og en skjerping av kirkens lov om barneporno.

Les også:Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere

Sin egen verste fiende

I sitt innlegg på konferansen sa erkebiskop Mark Coleridge fra Australia at ledere i den katolske kirke ble «sin egen verste fiende» da de lukket øynene for overgrep mot barn.

– Tidvis så vi på ofre og overlevende som fienden. Vi viste dem ikke kjærlighet, vi velsignet dem ikke. På den måten ble vi vår egen verste fiende, sa Coleridge i en tale søndag på den fjerde og siste dagen av overgrepskonferansen i Vatikanet.

– Vi må gjøre det vi kan for å sørge for rettferdighet og lindring for dem som har gjennomgått overgrep. Vi må lytte til dem, tro på dem og stå sammen med dem. Vi må sikre at de som har begått overgrep, aldri igjen er i stand til å gjøre det på nytt. Vi må gjøre dem som har skjult overgrep, ansvarlige, sa Coleridge.

Les også:Paven krever handling på toppmøte om overgrep

Lang rekke avsløringer

Biskoper, kardinaler og andre kirkeledere fra hele verden var fra torsdag til søndag samlet i Vatikanet for å drøfte og lære om bekjempelse av overgrep. I sin åpningstale torsdag sa pave Frans at det trengs effektive og konkrete tiltak. Paven har presentert en 21-punkts handlingsplan.

Den katolske kirken er i en årrekke blitt rammet av en lang rekke avsløringer av overgrep begått av prester i en rekke land. Mange av ofrene er gutter og menn, men også kvinner er blitt rammet. Tidligere denne måneden erkjente pave Frans at noen katolske prester kan ha brukt nonner som sexslaver.

Kirken har fått massiv kritikk for en rekke tilfeller hvor gjerningsmenn er blitt skjermet og overgrep forsøkt skjult. Møtet i Vatikanet denne uken tolkes som et tegn på at pave Frans forsøker å ta grep og oppnå endring.

Men Frans selv sitter i glasshus fordi han har som en av sine nærmeste rådgivere en tidligere argentinsk biskop som sluttet brått da det ble avslørt at han opptrådte upassende overfor unge teologistudenter.