Russisk fly har skapt spekulasjoner om Venezuelas gullreserver

Et fly fra det russiske selskapet Nordwind Airlines, her fotografert i Egypt. Foto: AFP Les mer Lukk

Etter at et russisk fly ankom Venezuela, anklager opposisjonen president Nicolas Maduros regjering for å ha planer om å flytte gullreserver ut av landet.

Det store russiske passasjerflyet, som mandag ankom Maiquetia flyplass like utenfor hovedstaden Caracas, tilhører det russiske flyselskapet Nordwind Airlines og har plass til om lag 400 personer.

En representant for flyselskapet Nordwind Airlines bekreftet onsdag flyets ankomst, men ønsket verken å kommentere hvem som gikk om bord, hva det skulle frakte eller flyets reiserute.

Onsdag sto flyet fortsatt på bakken, og flyets tilstedeværelse har ført til hittil ubekreftede rykter om at president Nicolás Maduro og hans administrasjon har planer om å frakte landets resterende gullreserver ut av landet.

Opposisjonspolitiker Jose Guerra, som tidligere har vært sentralbankdirektør, har sagt at han av kilder i landets sentralbank har blitt informert om at flyet var leid for å frakte 20 tonn gull. Mengden gull tilsvarer rundt 15 prosent av gullreservene som blir holdt i Caracas. Uttalelsene har satt fyr på spekulasjonene.

– Dette må bli tatt på største alvor, sa han i en tale onsdag.

Han la til at gullreservene ikke tilhørte Calixto Ortega, men Venezuela, og refererte med det til presidenten av sentralbanken som er tett knyttet til president Maduro.

Nyhetsbyrået AP har så langt ikke klart å verifisere uttalelsene fra Guerra.

Det kom heller ingen umiddelbar respons fra Maduros regjering.