Advarer mot følgene av å kaste ut TIPH
Drøyt 500 israelske bosettere har slått seg ned i sentrum av Hebron på den okkuperte Vestbredden, der de beskyttes av israelske soldater. FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene i de okkuperte områdene er ulovlig. Foto: Per Løchen / NTB scanpix Les mer Lukk
– Dette vil føre til flere angrep fra israelske bosettere og mer omfattende brudd på palestinernes menneskerettigheter, sier Hebrons borgermester, Tayser Abu Sneineh.
– Israel ønsker åpenbart ikke at observatørene skal være her for å dokumentere angrep, særlig fra bosettere som beskyttes av den israelske hæren, sier han.
Drøyt 500 israelske bosettere har slått seg ned i sentrum av Hebron, en by der det bor 220.000 palestinere.
Positivt bidrag
FNs generalsekretær António Guterres er også dypt bekymret for hva som vil skje når Israel kaster ut observatørene fra TIPH (Temporary International Presence in Hebron). Denne styrken har overvåket og rapportert om situasjonen i Hebron i 22 år.
– TIPH har fått bred anerkjennelse, også fra FNs hovedforsamling, for sitt positive bidrag til å dempe spenningen i et så sensitivt område, sier generalsekretærens talsmann, Stephane Dujarric.
FNs midtøstenutsending Nikolaj Mladenov følger nå utviklingen tett og er i løpende kontakt med landene som har bidratt til observatørstyrken, samt med Israel og palestinerne.
Les også: Svenskene håper Israel ombestemmer seg om TIPH
Behov for dialog
Norske myndigheter fikk tirsdag beskjed fra Israel om at de vil avslutte oppdraget.
– Det er ikke lagt opp til noe nytt møte med israelske myndigheter, men det vil være behov for videre dialog om en ordnet og trygg avvikling av sendelaget, særlig med tanke på immunitet og sikkerhet for personellet, sier pressetalsperson Guri Solberg i UD til NTB.
(Saken fortsetter under)
Bosetterne i Hebron jubler over at Israel nå kaster ut den norsk-ledede observatørstyrken. Daværende utenriksminister Espen Barth Eide besøkte byen i 2013. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix Les mer Lukk
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også urolig for følgene av at observatørene nå blir forvist fra Hebron.
– Situasjonen er ustabil og konfliktfylt. Den internasjonale tilstedeværelsen i byen har bidratt til å forebygge vold og skape en følelse av sikkerhet. Derfor er avslutningen av TIPH bekymringsfull, sier hun til NTB.
Les også: Søreide mener Israels utkastelse av Hebron-observatører kan være brudd på Oslo-avtalene
Bosetterne jubler
Bosetterne i Hebron jubler imidlertid over at de norskledede observatørene må pakke sammen og kaller dem «provokatører».
– Når man har disse utlendingene gående rundt i uniform, føles det som om man blir sett på som dyr i en dyrehage, sier bosetternes talsmann Ishay Fleisher.
Israel okkuperte Hebron under seksdagerskrigen i 1967 og nektet først jødiske bosettere å slå seg ned i byen. Året etter leide imidlertid en gruppe amerikanske jøder alle de 40 rommene på et hotell i sentrum av Hebron, for aldri å sjekke ut igjen.
Hundrevis av andre bosetterne har siden flyttet inn i flere bygninger og trakassert og jaget bort tusenvis av palestinere.
FNs sikkerhetsråd har slått fast at Israels okkupasjon av Vestbredden, og etablering av bosetninger i de okkuperte områdene, er ulovlig.