Frode Berg i varetekt fram til april

Frode Berg under et tidligere fengslingsmøte i Moskva. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Spionsiktede Frode Berg er varetektsfengslet fram til 5. april. Advoktatene hans håper onsdagens fengslingsmøte var det siste før rettssaken berammes.

Berg sitter i varetekt i Moskva, og ifølge VG gikk fengslingsmøtet for byretten.

– Det vi har hørt, er at saken oversendes til riksadvokaten rett etter fengslingsmøtet, men dette vet vi ikke sikkert før den faktisk har blitt sendt, sier Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, til avisa.

Pågrepet for 13 måneder siden

Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og siktet for spionasje mot Russland. Han har siden den gang sittet i et fengsel forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

Da Berg ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Dette var penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Berg nekter straffskyld.

I romjulen opplyste 63-åringens russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, at russiske sikkerhetsmyndigheter var i ferd med å ferdigstille etterforskningen og at rettssaken trolig ville starter i februar.

Kan få 10-20 års fengsel

Hvor lang fengselsstraff Berg risikerer, er usikkert, men Novikov har tidligere opplyst at en ukrainsk statsborger i 2014 ble dømt til seks års fengsel. Andre spiontiltalte er blitt dømt til både 10 og 20 år.

Den russiske ekspolitimannen Aleksej Zjitnjuk, som angivelig skal ha overlevert dokumenter til Berg, ble i desember dømt til 13 års fengsel i Russland, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Berg er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sør-Varanger i 1975. 63-åringen jobbet som grenseinspektør ved Norges Grensekommissariat i 24 år. Han gikk av med pensjon i 2014.