Eksperter advarer mot USAs hardkjør mot Maduro

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton stilte mandag opp på en pressekonferanse med en blokk under armen, der han demonstrativt hadde skrevet «5.000 soldater til Colombia», Venezuelas naboland. Les mer Lukk

Eksperter og erfarne diplomater advarer mot følgene av USAs hardkjør mot president Nicolás Maduro i Venezuela og minner om at flere land har interesser der.

USA har lenge spilt på lag med opposisjonen i Venezuela og var raskt ute med å gi sin støtte da landets opposisjonsleder Juan Guaidó i forrige uke utropte seg selv til president.

– Guaidós presidentutnevnelse var avtalt med USA og nabolandene, som gikk raskt ut og anerkjente ham, sier professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

– Resten av verden er delt i tre leire: Russland, Cuba, Kina, Tyrkia, Bolivia og Nicaragua holder fast på lojaliteten til Maduro, Mexico og Uruguay oppfordrer til dialog, mens flere EU-land og Norge insisterer på nyvalg, sier hun til NTB.

– Livsfarlig hauk

Mistanken om at det hele var et USA-regissert kuppforsøk mot Maduro ble styrket da Det hvite hus utnevnte den aldrende hauken Elliot Abrams til Venezuela-utsending, mener Bull.

Abrams har tjenestegjort i republikanske administrasjoner siden tidlig 1980-tall og var hovedarkitekt bak USAs forsøk på å nedkjempe venstreorienterte regimer og opprørere i Latin-Amerika på 1980-tallet.

President Donald Trumps har utnevnt den aldrende hauken Elliott Abrams til spesialutsending til Venezuela. Han var sentral i USAs forsøk på å nedkjempe venstreorienterte regimer og opprørere i Latin-Amerika på 1980-tallet. Les mer Lukk

Bull omtaler Abrams som «en av de mest skruppelløse haukene fra den kalde krigen», og forfatteren og latinamerikaeksperten Vegard Bye kaller utnevnelsen «livsfarlig».

– Den eneste logiske følgen av dette er en eller annen form for militær intervensjon. Gjennom et langt liv som politiker har han vist at han er totalt uten interesse for folkeviljen i andre land, sier han til Dagbladet.

Abrams var tungt involvert da Reagan-administrasjonen forsøkte å omgå Kongressens forbud mot å støtte opprørere i Nicaragua, noe som senere ble kjent som Iran-Contras-skandalen. I ettertid ble han dømt for å ha holdt tilbake informasjon, men benådet.

Aktuelt:Maduro sier han er klar til samtaler med opposisjonen

Historiske paralleller

En av Norges mest erfarne diplomater mener utnevnelsen av Abrams er en påminnelse om hva USA har stelt stand av kupp og intervensjoner i Latin-Amerika opp gjennom årene.

– Det er vanskelig å ikke trekke de historiske parallellene her, sier diplomaten, som ikke ønsker å bli navngitt.

Med Donald Trump i presidentstolen og John Bolton som sikkerhetsrådgiver kan hva som helst skje, frykter han.

– Det kommer mange rare signaler fra Washington for tida, sier diplomaten til NTB.

Aktuelt:Venezuela nedskriver valutaen

Ikke bedt om bistand

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste i helgen at hun hadde snakket med Guaidó og Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza og tilbudt norsk bistand for å finne en politisk løsning på krisen.

Etter det NTB erfarer har ingen av partene foreløpig bedt Norge om slik bistand, og kilder i UD opplyser at man avventer hva EU vil gjøre.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa i helgen at EU vil anerkjenne Guaidó som president dersom Maduro ikke utlyser nyvalg innen 4. februar. Onsdag åpnet han for dette, men bare på ny nasjonalforsamling.

Aktuelt:USA fraråder alle reiser til Venezuela

Olje og gull

USA er ikke alene om å ha sterke interesser i Venezuela. Russland har investert mye i landets oljeindustri og har store utestående lån.

Kina har også milliarder av dollar til gode og er tungt inne i oljeindustrien, og Cuba er helt avhengige av oljeimport fra Venezuela.

Foruten å sitte på verdens største oljereserve, har Venezuela også verdens nest største gullreserve. Canada og Tyrkia har store interesser i denne industrien.

Rapport:Ekstrem fattigdom i Latin-Amerika øker

Kontroll over hæren

– Det er mange som har interesser i Venezuela, og det er en dynamikk i og utenfor landet som gjør at partene på ett eller annet tidspunkt vil ønske å sette seg ned og forhandle, tror en norsk diplomat som følger utviklingen tett.

USA innførte denne uka sanksjoner mot landets statlige oljesektor og oppfordret Venezuelas væpnede styrker til å vende Maduro ryggen.

– Amerikanerne presser på voldsomt, men jeg er usikker på om de vil oppnå det de ønsker. Det virker som Maduro har god kontroll over hæren, og mange militære har sterke økonomiske interesser – både lovlige og ulovlige – av å holde ham ved makten, sier diplomaten til NTB.

Samleside:Her finner du alt om kaoset i Venezuela