Amnesty ber Kamerun løslate opposisjonsleder

Amnesty ber Kamerun løslate Maurice Kamto «umiddelbart og betingelsesløst». Lederen for opposisjonspartiet MDC ble pågrepet mandag.

Kamto, som ble nummer to i presidentvalget sist oktober var på besøk hos en annen politiker i byen Douala da han ble pågrepet. Rundt 300 demonstranter hadde samlet seg utenfor huset der de to politikerne møttes.

MDC har holdt sporadiske demonstrasjoner etter valget, som var skjemmet av vold, lav deltakelse og beskyldninger om valgfusk. Paul Biya, som har ledet landet i over tre tiår fikk 71,2 prosent av stemmene.

MDCs kasserer ble også pågrepet mandag, mens Kamtos valgkampsjef ble arrestert i løpet av helgen. Det ble også en rapper og 115 andre personer som har deltatt i protestmarsjer i flere byer.

Amnesty International advarer og sier pågripelsen av Kamto og folk i staben hans «er et varsel om eskalerende tiltak mot opposisjonsledere, aktivister og menneskerettighetsforkjempere i Kamerun».

– Myndighetene må løslate dem umiddelbart og betingelsesløst. Det gjelder også de fredelige demonstrantene som er pågrepet bare fordi de brukte ytringsfrihet og forsamlingsfriheten, sier Samira Daoud, som er Amnestys direktør for Vest- og Sentral-Afrika.

– I stedet for å bedre menneskerettighetstilstanden i landet, ser vi at myndighetene blir mindre og mindre tolerante overfor kritikere. Dette må ta slutt, sier Daoud.

Samferdselsminister Rene Emmanuel Sadi har beskyldt Kamto og partiet hans for å forsøke å destabilisere regjeringen.