CIA: Iran etterlever fortsatt atomavtalen

CIA-sjef Gina Haspel med FBI-direktør Christopher Wray under høringen i Senatets etterretningskomité i Washington tirsdag. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Iran innfrir fortsatt sine forpliktelser i atomavtalen til tross for at USA har trukket seg ut, sier CIA-sjef Gina Haspel.

For øyeblikket overholder iranerne JCPOA, fortalte Haspel til Senatets etterretningkomité tirsdag. Hun bruker forkortelsen på den internasjonale atomavtalen mellom Iran og stormaktene.

– Jeg tror at den nyeste informasjonen er at iranerne vurderer å ta skritt som vil redusere deres forpliktelser til JCPOA, da de forsøker å presse de europeiske landene til å realisere de økonomiske fordelene Iran håpet å få ut av avtalen, sa hun.

President Donald Trump trakk 8. mai USA fra avtalen og har siden da gjeninnført alle de økonomiske sanksjonene mot Iran.

De resterende fem signatarene til JCPOA – Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland – støtter fortsatt atomavtalen som ble framforhandlet i 2015.

Avtalen trådte i kraft året etter og gir blant annet internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har også gjentatte ganger slått fast at Iran har etterlevd sin del av avtalen.

Les også: USAs etterretningssjefer fortsatt uenig med Trump om Nord-Korea