Stadig færre gule vester i Frankrike

Demonstranter i gule vester i Marseille, der rundt 1.500 deltok i fredelige demonstrasjoner lørdag. Foto: Claude Paris / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Mindre grupper med demonstranter i gule vester møtte for sjuende helg på rad opp til en ny protest mot president Emmanuel Macron i flere franske byer.

Oppmøtet var lørdag særdeles beskjedent sammenlignet med de titusenvis som sluttet seg til protestbevegelsen i franske gater for bare noen uker siden.

Flere hundre demonstranter i gule refleksvester protesterte fredelig i Paris, Marseille, Lyon, Toulouse og Bordeaux, melder radiostasjonen France Info.

I Paris marsjerte hundrevis av demonstranter til hovedkontorene til TV-stasjonen BFM og derfra til statskringkasteren. Noen ropte at journalister er «kollaboratører». Noen av bevegelsens tilhengere anklager etablerte medier for å være partisk overfor Macrons regjering og næringslivskjemper.

Fra midten av november har «de gule vestene» fylt gater og sperret veier over hele Frankrike. Protestene medførte tidvis opptøyer og sammenstøt i hovedstaden. Lørdag prøvde noen titall demonstranter å gå nedover Champs-Élysées, men de ble rolig bortvist av sikkerhetsstyrker.

Grasrotbevegelsen vokste fram som en protest mot planlagte økninger i drivstoffavgifter. Senere fulgte krav om høyere lønninger, skattekutt og en grunnlovsendring som kunne gi velgerne mulighet til å foreslå folkeavstemninger.

Macrons regjering har droppet planene om avgiftsøkninger på drivstoff og lovet skattelettelser og økt minstelønn. Men mange er fortsatt frustrert og fortsetter å sperre veier og rundkjøringer i protest.

Juleferien antas å ha hatt en betydning for det lave oppmøtet de siste ukene, og protestbevegelsen håper å komme sterkere tilbake i januar.