EU kan tilby britene forlengelse

EU kan gi Storbritannia ekstra tid hvis brexitavtalen stemmes ned i Underhuset. Her er EUs president Donald Tusk sammen med Storbritannias statsminister Theresa May under EUs ekstraordinære toppmøte om brexit i Brussel 25. november. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

EU kan gå med på å forlenge brexitforhandlingene som en kriseløsning hvis skilsmisseavtalen med Storbritannia stemmes ned i Parlamentet i London.

Europeiske ledere er beredt på å forlenge forhandlingsperioden med tre måneder til juli, skriver den britiske avisa The Times.

EU-diplomater har også bekreftet overfor NTB at forlengelse kan bli en aktuell løsning hvis brexitavtalen stemmes ned i London.

Storbritannias statsminister Theresa May har møtt massiv motstand i Underhuset, som skal stemme over avtalen tirsdag 11. desember.

En slik forlengelse vil for eksempel kunne gi tid til en ny folkeavstemning om brexit i Storbritannia eller til å forhandle fram en «plan B»-løsning der britene blir med i EØS sammen med Norge, skriver The Times.

Men en forlengelse vil kun bli tilbudt hvis britene har nådd en klar konklusjon om hva de ønsker, tilføyes det.

Det er samtidig klart at forlengelse utover juni 2019 vil være svært vanskelig fordi det nye EU-parlamentet da skal tiltre. Det nye EU-parlamentet skal velges i mai og vil være uten britiske medlemmer.

EUs utmeldingsparagraf åpner eksplisitt for at forhandlingsperioden kan forlenges, men krever at det da må være enstemmig støtte til dette.

Storbritannia skal i utgangspunktet forlate EU den 29. mars 2019.