Kvinne dømt til døden for blasfemi frikjent i Pakistan

Pakistanske islamister demonstrerte i hovedstaden Islamabad etter at den dødsdømte kristne kvinnen Asia Bibi ble frikjent for blasfemi. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Islamister i Pakistan har startet opptøyer etter at pakistansk høyesterett frikjente en kristen kvinne som i 2010 ble dømt til døden for blasfemi.

– Jeg kan ikke tro det jeg hører. Kan jeg slippe ut nå? sa den frikjente kvinnen Asia Bibi på telefon til nyhetsbyrået AFP etter kjennelsen onsdag.

Bibis advokat Saif-ul-Mulook mener beslutningen viser at at også minoriteter og fattige kan oppnå rettferdighet i Pakistan – tross landets feil og mangler.

Men kjennelsen utløste raseri blant konservative islamister, som nærmest umiddelbart startet demonstrasjoner og opptøyer.

Uro brøt ut i nesten alle store byer i Pakistan, ifølge nyhetsbyrået DPA. Flere tusen mennesker deltok, og noen av dem kastet stein mot politiet.

I hovedstaden Islamabad er paramilitære styrker utplassert for å hindre demonstranter i å nå fram til høyesterett.

Hvem er Asia Bibi?  

* Asia Noreen, født 1971, bedre kjent som Asia Bibi, er en kristen pakistansk firebarnsmor.

* Hun ble dømt til døden i 2010 for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed.

* Under en opphetet diskusjon med noen muslimske kvinner i juni 2009 skal hun ifølge anklagene ha sagt at Jesus døde på korset for å fri alle mennesker fra synd og spurte dem om hva deres profet har gjort for dem. Bibi har hele tiden benektet anklagene.

* Saken tiltrakk seg oppmerksomhet fra internasjonale menneskerettighetsgrupper og ble raskt den mest profilerte av de mange blasfemisakene i landet.

* Bibi har fått bred internasjonal støtte. Samtidig har pakistanske islamister krevd at dommen måtte fyllbyrdes.

* Pakistansk høyesterett har nå omgjort dommen. Bibi skal løslates, men pakistanske myndigheters vilje til å beskytte henne og hennes familie blir trukket i tvil.

Pave-støtte

Den kristne firebarnsmoren Asia Bibi ble arrestert i 2009 etter en krangel med muslimske kvinner og dømt til døden året etter for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed. Saken tiltrakk seg oppmerksomhet fra internasjonale menneskerettighetsgrupper og ble raskt den mest profilerte av de mange blasfemisakene i landet.

Tilhengere av konservative islamistiske grupper brant dekk og blokkerte en hovedvei i storbyen Karachi i Pakistan onsdag. Demonstrantene protesterte mot høyesteretts frikjennelse av den dødsdømte blasfemidømte kvinnen Asia Bibi. Les mer Lukk

Pave Benedict ba i 2010 om at Bibi måtte løslates, uten å nå fram med det. Også daværende KrF-leder Dagfinn Høybråten og Norges ambassadør til Pakistan, Robert Kvile, engasjerte seg i saken. I 2015 møtte Bibis datter Benedicts etterfølger, pave Frans.

Aktuelt:Raja vil ha blasfemi-frikjent pakistaner til Norge

Varslede protester

Nå har Pakistans øverste domstol opphevet dommen fra lavere rettsinstanser.

– Anken er tatt til følge. Hun er blitt frikjent, sa høyesterettsjustitiarius Saqib Nisar i rettsavgjørelsen.

Avgjørelsen var ventet å møte stor motstand, særlig fra islamister som har krevd at Bibi skulle henrettes. De hadde på forhånd varslet demonstrasjoner over hele Pakistan hvis hun ble frikjent.

Protestene ledes av gruppen Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), som nå krever at også dommerne i høyesterett må dø.

Aktuelt:Pakistan kaster ut bistandsorganisasjoner

– Bør få beskyttelse

Tilhengere av Pakistans blasfemilov har flere ganger tidligere stått bak vold og drap.

Salman Taseer, guvernøren i Punjab-provinsen, ble skutt og drept i 2011 etter å ha bedt om reform av lovverket og frikjennelse for Bibi. Drapsmannen var guvernørens egen livvakt.

Pakistansk politi sto vakt utenfor høyesterett i Islamabad i Pakistan da Asia Bibi ble frikjent. Les mer Lukk

I Norge foreslår Venstre-politiker Abid Raja, som selv er muslim med pakistansk familiebakgrunn, at Bibi bør få asyl.

– Jeg er redd hun kan bli drept i Pakistan om hun ikke får tilstrekkelig beskyttelse. Jeg vil hun skal få beskyttelse eller asyl i annet land. Kanskje Norge kunne åpnet sitt hjerterom for denne dødsdømte kristne kvinnen, sier Raja.

Anklagene mot Bibi stammer fra en hendelse da hun arbeidet i en åker sammen med flere andre og ble bedt om å hente vann. Under en krangel med muslimske kvinner skal Bibi ha sagt ting som senere er blitt hevdet å være blasfemiske.

Aktuelt:USA stanser militærstøtte til Pakistan

Pakistanske jurister snakker med mediene utenfor høyestrett etter at avgjørelsen om å frikjenne Asia Bibi ble kjent onsdag. Les mer Lukk