USA ber om våpenhvile i Jemen

Forsvarsminister Jim Mattis har framsatt krav om at partene i konflikten i Jemen kommer til forhandlingsbordet innen 30 dager for å få en slutt på krigen. Arkivfoto: Roman Vondrous / CTK / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs utenriksminister og forsvarsminister ber om våpenhvile i Jemen og fredssamtaler innen 30 dager. Fredsforhandlingene skal finne sted i Sverige, ifølge USA.

Utenriksminister Mike Pompeo ber tirsdag partene i konflikten i Jemen slutte å angripe hverandre fra lufta.

– Tiden er inne for at alle fiendtligheter opphører, inkludert missil- og droneangrep fra Houthi-kontrollerte områder mot Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene. Deretter må alle luftangrep fra koalisjonen mot befolkede områder i Jemen opphøre, heter det i en uttalelse fra Pompeo.

USA vil be alle parter komme til forhandlingsbordet med FNs spesialutsending Martin Griffiths i Sverige i november for å komme til en løsning på konflikten.

Fakta om konflikten i Jemen:  

* Republikk på Den arabiske halvøy med anslagsvis 29 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* De forente arabiske emirater deltar i koalisjonen og har soldater på bakken i det sørlige Jemen. Det samme har Sudan, og franske spesialstyrker er også til stede.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Iran støtter houthienes opprør. FN-granskere konkluderte i 2017 imidlertid med at det ikke forelå beviser for store våpenleveranser fra Iran.

* Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 14 millioner mennesker nå har akutt behov for matvarehjelp.

* Landet er de siste to årene også rammet av en koleraepidemi, som har kostet flere tusen mennesker livet.

Må tidfeste

Forsvarsminister Jim Mattis gikk tidligere tirsdag ut på et arrangement i Washington og ba partene i konflikten komme til forhandlingsbordet i løpet av november. Han påpekte behovet for å tidfeste kravet om å få i gang en reell innsats for å få en slutt på krigen i Jemen.

Utenriksminister Mike Pompeo vil ha våpenhvile i Jemen og opphør av alle luftangrep. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

– Vi er nødt til å bevege oss mot en innsats for fred her, og vi kan ikke si at vi skal gjøre det en gang i framtiden. Det må skje de neste 30 dagene, sa Mattis.

Innsikt:– Sivile i Jemen sulter ikke, de sultes til døde

Fransk krav

Frankrikes forsvarsminister Florence Parly krevde tirsdag også en slutt på krigen i Jemen.

– Det er på høy tid at denne krigen slutter og det er viktig at den humanitære situasjonen nå bedres slik at det kan bringes inn nødhjelp, sier Parly.

– Den militære situasjonen er fastlåst, så denne krigen må stanse, sa hun.

Amnesty:Vestlige land tjener gode penger på krigen i Jemen

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen våren 2015, i spissen for en regional koalisjon som har USAs støtte. USA har fått sterk internasjonal kritikk for sin rolle, spesielt etter at en flere angrep drepte et stort antall sivile, inkludert skolebarn.

Rundt 10.000 mennesker er drept og over 50.000 er såret, de fleste av dem sivile. 22 millioner mennesker er nå avhengige av matvarehjelp utenfra, og ifølge FN står 14 millioner på randen av sult i Jemen.

Forsker:– Assad har skjønt at Vesten foretrekker hans stabilitet