Japans fastland rammet av kraftig tyfon

Tyfonen Trami fotografert fra satellitt 380 kilometer sør for Okinawa. Tyfonen rammer Japans fastland søndag. Foto: NASA / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En kraftig tyfon er på vei inn over det japanske fastlandet etter å ha gjort stor skade på øyene sør i landet.

Trami har lammet transportsystemet i verdens tredje største økonomi. De berømte hurtigtogene står stille, mer enn 1.000 fly er kansellert og kveldstogenes avganger i Tokyo er innstilt.

Tyfonen rammet det japanske fastlandet i byen Tanabe, sør for den vestlige byen Osaka, rundt klokken 20 lokal tid søndag kveld. Trami har vindstyrker på opp mot 60 meter per sekund og ventes å ramme mesteparten av øyriket. Det ventes at den svekker seg noe utover uka, men fram mot mandag vil den føre til ekstremvær, ifølge meteorologene.

På landsbasis har 1,5 millioner mennesker blitt oppfordret til å evakuere eller holde seg innendørs. Kraftig vind og regn gjør det umulig å bevege seg utendørs i Shirahama like ved byen Tanabe.

– Fra rundt klokken 14 i ettermiddag så vi utrolig vind og regn. Jeg gikk ut av rådhuset på ettermiddagen, og da var det nesten umulig å stå oppreist. Det var veldig skummelt, sier lokalpolitiker Yuji Ueno.

Kvinne blåste bort

Tyfonen raste over Okinawa og andre øyer lørdag. Da var vinden sterk nok til å velte biler. Mange hus ble ødelagt eller fikk sine kjellere oversvømt, og kraftledninger ble blåst over ende. Minst 75 mennesker ble skadd, de fleste etter å ha blitt truffet av glass fra knuste vinduer.

En kvinne i 60-årene er savnet, ifølge lokale medier etter å ha blitt tatt av vinden da hun arbeidet sammen med sin ektemann på en risåker.

500.000 husstander i Okinawa og naboregionen Kyushu er uten strøm, ifølge myndighetene.

Flere ekstremvær

Trami er den siste i en serie tilfeller av ekstremvær i Japan den siste tiden. Tyfoner, flom, jordskjelv og hetebølger har kostet mange liv og forårsaket store materielle skader.

I juli ble Japan rammet av rekordkraftig regnvær og jordskred, og senere samme måned opplevde landet en av sine varmeste somre noensinne. Flere hundre mistet livet.

Tidligere i september ble landets vestlige del hardt rammet av tyfonen Jebi. Det var den kraftigste som har rammet landet på et kvart tiår, og minst elleve personer mistet livet.

Senere mistet 40 mennesker livet etter at et jordskjelv målt til styrke 6,6 utløste flere jordskred på den nordlige øya Hokkaido.