Hellas vil overføre tusener av flyktninger til fastlandet

Flere tusen migranter og flyktninger skal overføres fra den overfylte leiren på Lesvos til det greske fastlandet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

For å avlaste de overfylte flyktningleirene på de greske øyene skal den greske regjeringen overføre 6.000 migranter til fastlandet.

Det er migrasjonsminister Dimitris Vitsas som søndag opplyser til det greske nyhetsbyrået ANA-NPA at situasjonen i leirene på øyene er på kanten.

Allerede i forrige uke ble et tusentall migranter og flyktninger overført til fastlandet.

Situasjonen i leirene er blitt merkbart verre den siste uka etter at det er kommet mange nye migranter. I helgen befant det seg bare på Lesvos 10.000 migranter. Moria-leiren som egentlig har plass til 3.100 mennesker, er fullstendig overfylt, til tider med rundt 8.000 personer.

Situasjonen er vanskelig også på Samos, der det er rundt 4.000 mennesker i en leir som har kapasitet til 650.

Både humanitære organisasjoner og borgermestrene har advart mot faren for en sosial eksplosjon, særlig på Samos og Lesvos.

Som følge av en avtale mellom EU og Tyrkia skal alle migranter som ikke få asyl, sendes tilbake. Men på grunn av personalmangel går behandlingen av asylsøknadene svært sent.

Den siste tiden er antall flyktninger som kommer til Hellas fra Tyrkia, økt markant igjen. Men nå er rundt halvparten av asylsøkerne tyrkiske statsborgere.