Paven oppfordrer katolikker til å be for kirken

Pave Frans har ikke villet bekrefte eller avkrefte om han var klar over overgrepsanklagene mot tidligere kardinal Theodore McCarrick. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Pave Frans oppfordrer alle verdens 1,3 milliarder katolikker til å bruke oktober til å be for den skandalerammede kirken.

Kirken har vært rammet av en rekke skandaler den siste tiden, og lørdag gikk paven ut med en pressemelding der han oppfordrer katolikker til å be «for å bekjempe kirken fra djevelen».

Pressemeldingen synes å være en indirekte respons på anklagene om at paven selv og en rekke andre i Vatikanet har vært med på å dekke over de seksuelle overgrepene som den nå avgåtte kardinalen Theodore McCarrick har begått.

Paven oppfordrer nå katolikker over hele verden til å be slik at kirken blir enda mer oppmerksom på sin skyld, sine feil og på de overgrepene som er begått både nå og før, heter det i pressemeldingen fra Vatikanet.

I sommer ble McCarrick den første kardinal i moderne tid som gikk av da pave Frans godtok hans avskjedssøknad. Det skjedde etter at en amerikansk kirkegransking fastslo at anklagen om at han hadde forgrepet seg seksuelt på en 16-åring, var troverdig. Den avsatte kardinalen har sagt at han ikke kan huske å ha begått overgrep.

Pave Frans har ikke villet bekrefte eller avkrefte om han var klar over overgrepsanklagene mot tidligere kardinal Theodore McCarrick.

Pavens oppfordringer kommer i forkant av synod, et spesielt møte for biskoper fra hele verden, som skal finne sted i Vatikanet i oktober. Der er det ventet at de religiøse lederne vil diskutere de siste skandalene som har preget kirken både i USA, Tyskland, Chile og Nederland.