Lech Wałęsa latterliggjør presidentens Trump-besøk

Den polske presidenten (nederst til høyre) og hans besøk i Det hvite hus latterliggjøres på Lech Walesas Facebook-konto. Les mer Lukk

Den legendariske motstandslederen og landets første president fyller 75 år og skaper stadig overskrifter i Polen.

Polens nåværende president, Andrzej Duda, ventet i tre år på få besøke en amerikansk president. Når Duda endelig fikk det til, kom en av hans forgjengere, Lech Wałęsa, og ødela alt, skriver polske medier.

I etterkant av møtet offentliggjorde Det hvite hus et bilde der Duda måtte stå krokrygget ved siden av en morsk president Donald Trump. Bildet fikk slakt av polske eksperter.

– Dette er en internasjonal fornærmelse. Budskapet er entydig: Amerikanere respekterer ikke polakker, sier forsker i diplomatisk historie, dr. Janusz Sibora, til Gazeta Wyborcza.

Reaksjonene gikk også på at Duda lot seg nedverdige på den måten, spesielt ettersom det er 100 år siden Polen gjenoppstod som et eget land etter første verdenskrig. Det at partnerskap-avtalen de signerte omtales som «innholdsløst», hjalp heller ikke stort.

Wałęsa la også merke til bildet og viste til sterk kontrast fra da han selv traff Donald Trump før Trump ble president.

Embed: Duda Walesa Trump

«Dere får finne en forskjell», skriver Wałęsa, og siktet til bildet der en smilende Trump masserer skuldrene hans mens Wałęsa sitter i godstolen.

Polen, som er EUs 6. største land med 38 millioner mennesker, har lenge vært et av USAs nærmeste allierte i Europa. Trump roste Polen for å kjøpe amerikanske Patriot-missiler, og passet på å legge til at «USA lager det beste militærutstyret i verden».

Duda ønsket en fast amerikansk militærbase i Polen for å kontre det som oppfattes som trussel fra Russland.

– Vi kan kalle basen «Fort Trump», sa Duda, men det klarte ikke å sjarmere Trump.

Trump, som fra før er misfornøyd med at europeiske land bruker for lite på forsvar, svarte med at Polen må betale USA «milliarder av dollar» for dette.

Lech Wałęsa og Solidarność  

Wałęsa var født i 29 september 1943 i Popow, og var det fjerde barnet til tømreren Bolesław Wałęsa og Feliksa Wałęsa.

Faren Bolesław ble satt til tvangsarbeid under okkupasjonen av Polen og klarte å komme hjem to måneder før han døde av sykdom og utmattelse.

Moren har i ettertid blitt utpekt som Lech sin inspirasjon til hans pågangsmot og tankesett.

Moren giftet seg i etterkant med Stanisław Wałęsa, en bonde, og de emigrerte til USA, mens sønnen ble igjen. Moren døde i en bilulykke i 1975.

Lech Wałęsa utdannet seg til elektriker og ble korporal i hæren.

Fra 70-tallet ble han aktivist og streikeleder og avhørt flere ganger av polske sikkerhetsstyrker.

Han var med å grunnlegge motstandsbevegelsen Solidarność, som etter hvert tvang gjennom delvis åpne valg. Fra før var alle andre partier enn kommunistiske partier forbudt.

Under valget i 1989 vant Solidarność alle setene som ble lagt ut til frie valg, mens kommunistene i mange tilfeller feilet i å få minste antall stemmer for å beholde plassene som fra før var reservert for dem. Dette ble starten på slutten for kommuniststyret i Polen.

Begeistret for Wałęsa

Trump har lenge hatt sansen for Wałęsa og Wałęsas popularitet i USA er et torn i øyet for det regjerende partiet «Lov og orden», eller «Prawo i Sprawiedliwosc» (PiS). De har lenge anklaget Wałęsa for å være en hemmelig agent for det samme kommuniststyret han var instrumentell i å fjerne fra makten. Flere av de ledende politikere i PiS samarbeidet med Wałęsa under tiden da han ledet bevegelsen Solidarność, men de ble bitre fiender i etterkant.

Lech Wałęsa, som fyller 75 år i dag, var den første polske presidenten valgt i frie valg, etter at han ledet kampen for å løsrive Polen fra Moskvas kontroll. Hans presidentskap, som gjorde Polen om fra et kommunistisk til et fritt marked, var preget av hyppige statsrådskifter. Selv har han sagt at han aldri hadde lyst til å lede landet til å begynne med.

(Saken fortsetter under)

Donald Trump passet på å nevne Lech Walesa da han var i Polen for å hylle heltene fra Warszawa-opprøret under andre verdenskrig i 1944, noe som ikke skal ha falt i god jord hos den sittende regjeringen. Les mer Lukk

– Jeg ville ikke være motstandsleder, jeg vil ikke bli president, ei heller statsminister, men jeg skal gjøre det for landet mitt, sa han i 1989.

Da han ble spurt av en TV-reporter hvordan han stemte ved valget, svarte han tørt: «Med et kryss».

Donald Trump hyllet Wałęsa da han besøkte Warszawa i fjor, til både jubel og buing fra publikum. Ifølge Politico prøvde den polske regjeringen å få amerikanske myndigheter til å fjerne den delen av talen, til ingen nytte. Alle amerikanske presidenter har på ett eller annet tidspunkt møtt Wałęsa.

Wałęsa er sterkt kritisk til den nåværende polske regjeringen, som opposisjonen mener har bidratt til å føre landet inn i en konstitusjonell krise etter forsøk på å bytte ut nesten alle dommere i den polske Grunnlovsdomstolen.

Wałęsa mener at dagens opposisjon mangler ledere som klarer å samle befolkningen rundt saken.

– Det dagens politikere foreslår er for svakt og for kjedelig, sier han til Wprost.

Det fikk journalister til å spørre om han ikke nok en gang vil lede en motstandsbevegelse.

– Nå må dere gi dere, jeg er 75 år. Sakte er jeg på vei opp til Sankt Peter, denne verden har nå begynt å kjede meg skikkelig. Jeg er veldig nysgjerrig på hvordan Gud hanskes med de milliarder av rare mennesker på Jorden, jeg kommer gjerne til å se ned på hvordan dere plager hverandre, sa han.

Sjarmerte Kongressen og inspirerte Trump

Wałęsa smeltet amerikanske hjerter, både republikanske og demokratiske, i 1989, da han holdt en tale for Kongressen.

«Vi, folket...», innledet han med, som også er starten på Den amerikanske grunnloven.

«Jeg er en elektriker fra Gdańsk. Jeg har også rett til å påkalle de ordene», erklærte han, til mer jubel.

Embed: Walesa Congress

Selv mener Wałęsa at han bidro til å inspirere Trump til å gå inn i den amerikanske presidentvalgkampen etter at Wałęsa besøkte ham i Florida i 2010.

– Donald Trump tenkte nok at hvis en polsk arbeider klarte å velte kommunismen og bli president, så hvorfor kan ikke en millionær bli president i kapitalistiske USA, skrev Wałęsa på Facebook retter presidentvalget i USA.

Wałęsa har selv flere ganger sagt at han er tilhenger av endringer, og at de som regel bringer gode ting med seg.

– Donald Trump slår i stykker gamle ordninger, som er usunne, sa han til Onet i juli.

– Spørsmålet er om han klarer å bygge et nytt system, og hvilke økonomiske fundamenter systemet vil ha. Klarer han det, blir han legendarisk. Foreløpig driver han bare og ødelegger, sa Wałęsa.