Åkesson nekter å støtte Alliansen om SD ikke får innflytelse

Talman Andreas Norlén (t.v.) tok torsdag imot Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson (SD) i Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson vil ikke støtte den borgerlige partiblokken dersom partiet hans ikke får innflytelse.

– Vi vil verken aktivt eller passivt støtte en regjering som ikke gir oss innflytelse, sa Jimmie Åkesson til journalister etter et møte med Riksdagens nye talmann Andreas Norlén torsdag, ifølge Reuters.

Dersom Alliansen skulle danne regjering, er de avhengige av Sverigedemokraterna (SD) for å få flertall i Riksdagen.

Ikke utelukket

Åkesson har tidligere uttrykt skepsis til å støtte en regjering hvor Liberalarna og Centerpartiet, som er med i Alliansen sammen med Moderatarna og Kristdemokraterna, er med.

I et intervju med Expressen etter samtalene torsdag sier Åkesson likevel at det ikke er fullstendig utelukket at Sverigedemokraterna kan støtte en regjering med alle fire partiene.

– Nei, det er ikke helt utelukket. Det jeg har sagt, er at slik situasjonen er nå, hvor vi har en allianse som sier at de vil danne regjering, men som ikke vil snakke med oss eller gi oss noen innflytelse, eller i det hele tatt danne en regjering med vår støtte, da er det ingen mulighet for oss å støtte en slik regjering, sier Åkesson.

Ifølge Aftonbladet er ikke Åkesson imot at det skrives ut nyvalg dersom den politiske situasjonen i landet forblir fastlåst.

– Vi er ikke redd for nyvalg, og vi er klar til å bruke de maktmidlene vi har dersom vi ikke får innflytelse. Våre velgere har rett til det, sier Åkesson.

Flere runder med samtaler

Andreas Norlén holdt torsdag møter med alle de åtte partilederne i Riksdagen for å diskutere veien fremover mot en ny regjering. Først ut var Socialdemokraternas Stefan Löfven som tirsdag ble avsatt som statsminister.

På en pressekonferanse etter møtene sa Norlén at det nok blir flere runder med samtaler før han kan legge fram en statsministerkandidat.

– Uten å avsløre noen statshemmelighet kan jeg si at ikke alle er enige om fortsettelsen, sa Norlén.