Senatet avgjør skjebnen til Trumps dommerkandidat

Ford gråtkvalt i høring: – Jeg trodde han skulle drepe meg

Your browser doesn't support HTML5 video.

Christine Fords forklaring i Kavanaugh-saken
Gråtkvalt fortalte psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51) senatets justiskomité at dommer Brett Kavanaugh forsøkte å voldta henne da hun var 15 år.

I en svært detaljert forklaring sa Ford at hun har slitt med traumer hele livet etter et påstått seksuelt overgrep fra Kavanaugh (53) da de gikk på samme videregående skole i Maryland i 1982.

– Jeg er ikke her i dag fordi jeg ønsker å være det. Jeg er livredd, sa Ford, og la til at hun var der fordi hun anså det som sin borgerplikt.

Hun var tydelig nervøs, og stemmen vibrerte. Hun vedgikk at hun var skrekkslagen.

Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer i USA.

Ford fortalte at hun var på fest sammen med den da 17 år gamle Kavanaugh og flere eldre gutter. Overgrepet skal ha skjedd da hun skulle på toalettet. I stedet ble hun dyttet inn på et rom av Kavanaugh og en av hans venner.

– Gned seg inntil meg

Christine Blasey Ford.

– Jeg ble dyttet inn på et soverom, men så ikke hvem som dyttet meg. Brett og Mark (Judge, red. anm.) kom inn på soverommet og lukket døren bak seg, sa Ford, og fortsatte beveget.

– Jeg ble dyttet ned på en seng, og Brett la seg opp på meg. Han begynte å gni seg inn til meg.

– Trodde han skulle drepe meg

– Jeg trodde han skulle voldta meg. Da jeg prøvde å skrike holdt han hendene foran munnen min så ingen skulle høre. Det var så vanskelig for meg å puste at jeg trodde han skulle drepe meg ved et uhell, sa Ford.

Ford forklarte at hun til slutt klarte å komme seg unna, og låste seg inn på badet mens hun hørte de to fulle guttene le høyt.

– De lo under overfallet. Det virket som om de koste seg.

Hun skal ikke ha fortalt hjemme om episoden fordi hun skammet seg over at hun som 15 åring var på fest med eldre gutter og hadde drukket en øl.

Her blir Brett Kavanaugh grillet om sexanklagene:– Min familie og mitt navn er fullstendig og permanent ødelagt

Men hun fortalte om det til sin mann før de giftet seg. De to skal også ha gått i terapi der de fortalte om traumene Ford sliter med etter det påstått seksuelle overgrepet.

Ford gjennomgikk 7. august før høringen en løgndetektortest utført av en tidligere FBI-agent, og passerte.

I høringen fortalte hun at hun aldri har gjennomgått en slik før på spørsmål fra påtaleadvokat Rachel Mitchell, som borret i dette.

I høringen fortalte hun i detaljer om hvordan huset der overgrepet skal ha funnet sted, så ut.

Video: – Overgrepet endret livet mitt totalt:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Christine Fords forklaring i Kavanaugh-saken


Hemmelig adresse

Komitéleder Grassley vedgikk da han åpnet høringen at det har vært et par vanskelige uker for Kavanaugh og Christine Blasey Ford, og han ba om unnskyldning for det de har måttet gå gjennom.

Etter Grassleys presentasjon var turen kommet til Feinstein, som er Demokratenes høyest rangerte medlem av komiteen.

Hun kritiserte republikanerne i komiteen for å forsøke å hastegjennomføre godkjenningen av Kavanaugh, og ikke innkalle andre som har kommet med anklager mot Kavanaugh.

Blasey Ford sa at hun nå bor på hemmelig adresse grunnet trusler familien har mottatt etter at navnet hennes ble kjent gjennom The Washington Post.

– Virkeligheten har vært langt verre enn jeg fryktet. Familien min har blitt utsatt for trakassering og dødstrusler. Selv om det har vært langt flere støtteerklæringer, har dette rystet meg, sier Blasey Ford.

Etter at hun forklarte seg, ble hun spurt av en påtaleadvokat fra Arizona, Rachel Mitchell, som er innkalt for å bistå i utspørringen, og av flere senatorer.

På spørsmål fra Feinstein og senator Patrick Leahy svarte hun at hun er 100 prosent sikker på at Kavanaugh var den som dyttet henne og la seg over henne på sengen i soverommet.

«Drittpakke»

Med republikansk flertall i Senatet var det lenge ventet at president Donald Trumps høyesterettskandidat ville bli godkjent uten store problemer. Men de siste ti dagene har tre kvinner stått fram med navn og anklaget 53-åringen for seksuelle overgrep på 1980-tallet. Reaksjonene har forvandlet en varslet vinnersak til en potensiell katastrofe for Trump.

Selv avviser Kavanaugh anklagene som «groteske og et åpenbart karakterdrap» og hevder å være utsatt for en koordinert innsats for å hindre ham i å få jobben som høyesterettsdommer.

Han har sagt at han var jomfru på det tidspunktet da overgrepet skal ha skjedd.

– Jeg hadde ikke samleie eller noe i nærheten av sex på videregående eller i mange år etter det, har han forsvart seg.

Men ingen av kvinnene som anklager ham har hevdet at de har hatt samleie med ham.