Trump åpner for å trekke Kavanaughs nominasjon til høyesterett

President Donald Trump på pressekonferansen i FN onsdag i New York. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Donald Trump åpner for å droppe forsøket på å få Brett Kavanaugh innsatt som høyesterettsdommer hvis overgrepsanklagene mot ham er troverdige.

På en pressekonferanse i New York onsdag uttalte den amerikanske presidenten seg om nominasjonen av Kavanaugh, som skal behandles i en høring i Senatets justiskomité torsdag.

I høringen vil både Kavanaugh (53) og psykologiprofessoren Christine Blasey Ford (51) møte. Ford har anklaget Kavanaugh for å ha holdt henne fast og forsøkt å kle av henne på en fest i Maryland på 1980-tallet da hun var 15 år og han 17 år.

– Jeg kan alltid overbevises, sa Trump, i en kommentar til at universitetsprofessoren skal vitne i høringen mot kandidaten hans.

– Hvis jeg trodde han var skyldig i noe sånt som dette, ja, helt klart. Jeg vil følge med. Jeg vil se det, sa Trump.

Høring i dag:Trumps dommerkandidat må forklare seg om overgrepsanklager

Vil høre Ford

Presidenten understreket at han ønsker å høre begge parter uttale seg i høringen.

– Jeg ønsker å høre henne. Det er en veldig tøff situasjon for en kvinne, det er ikke noen tvil om det, sa Trump.

Han sa også at kvinner som anklager Kavanaugh for seksuelle overgrep, har muligheten til å stå fram nå.

– Vi utsatte dette, det vil si de republikanske senatorene har utsatt dette i en uke nå. De gir disse kvinnene en stor mulighet til å snakke ut. Det er mulig jeg hører det og sier «Hei, jeg forandrer mening». Det er mulig. Jeg kan også overbevises, sa Trump.

– Jeg vil se på, lytte. Jeg vil også stole på noen veldig rettferdige og talentfulle republikanske senatorer, la han til.

Aktuelt: Kavanaugh anklaget av en tredje kvinne dagen før høring

Egen erfaring

Samtidig beskriver Trump fremdeles Kavanaugh som en flott gentleman og gjentok onsdag at han tror anklager mot konservative politikere er usanne. Trump sa videre at han er skeptisk nettopp fordi han selv har opplevd å være målskive for falske anklager fra flere kvinner.

– Det påvirker min oppfatning fordi jeg har fått mange falske anklager rettet mot meg. Folk ønsker berømmelse, de vil ha penger, de vil ha alt mulig, sa presidenten.

Aktuelt: Trump hevder Demokratene står bak overgrepsanklager mot Kavanaugh

Flere beskyldninger

I tillegg til Ford har også Kavanaughs tidligere medstudent Deborah Ramirez anklaget ham for et seksuelt overgrep på 1980-tallet.

Onsdag sto en tredje kvinne fram, Julie Swetnick (55), med anklager om at Kavanaugh har oppført seg aggressivt og befølt jenter uten samtykke på fester da han gikk på videregående skole. Swetnick har blant annet jobbet i USAs finansdepartement.

Kavanaugh har på det sterkeste avvist anklagene fra Ford, Ramirez og Swetnick.

Aktuelt: Trump åpen for tostatsløsning for Israel og Palestina

Justiskomiteen i Senatet har også mottatt et brev fra en fjerde kvinne. Hun står fram anonymt og skriver i brevet at hennes datter og andre har vært vitner til at Kavanaugh gikk fysisk til angrep på en kvinne mens hun var beruset i Washington i 1998, og dyttet henne «opp mot veggen på en svært aggressiv og seksualisert måte».

En talsmann for komiteen opplyser imidlertid til at de ikke har noen mulighet til å granske saken siden de ikke vet hvem som har skrevet brevet.

Aktuelt: Trump sier han har fått et «fantastisk» brev fra Kim