Trump sier han har fått et «fantastisk» brev fra Kim

USAs president Donald Trump, her under et møte i FNs sikkerhetsråd onsdag, sier han har fått et «fantastisk brev» fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs president Donald Trump sier han har mottatt et «fantastisk brev» fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un, og sier han tror de to vil møtes snart.

– Formann Kim ser for seg en stor framtid for Nord-Korea, sa Trump til journalister under FNs hovedforsamling i New York onsdag mens han viste fram et brev fra den nordkoreanske lederen.

Han sier han mottok brevet «her om dagen», men sier ikke hva som står i det.

– Vi ser fram til vårt andre toppmøte som jeg tror vil sinne sted om forholdsvis kort tid, sa Trump.

Ros og ris

Den amerikanske presidenten viet også en del tid til Nord-Korea-spørsmålet da han for første gang ledet et møte i FNs sikkerhetsråd tidligere onsdag. Der skrøt han av forholdet til Kim.

– Kim Jong-un, en mann jeg har lært meg å kjenne og like, ønsker fred og velstand i Nord-Korea, sa Trump, og lovet «veldig gode nyheter» fra Nord-Korea de neste månedene.

Samtidig tok han til orde for at sanksjonene mot Nord-Korea må opprettholdes, og langet ut mot at «enkelte land» bryter med sanksjonene og handler med Pyongyang.

– Sikkerheten på Koreahalvøya, i regionen og i resten av verden er avhengig av at alle retter seg etter sanksjonene, understrekte Trump.

Donald Trump og Kim Jong-Un da de møttes i Singapore. Les mer Lukk

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa samtidig at han hadde hatt et «svært positivt» møte med sin nordkoreanske motpart Ri Yong-ho i forbindelse med FNs hovedforsamling.

Ifølge amerikanske myndigheter reiser Pompeo på ny til Nord-Korea neste måned for å «skape ytterligere framdrift i arbeidet med å implementere enigheten fra toppmøtet mellom Kim og Trump i Singapore».

Les også:Trump brukte FN-møte til harde utfall mot Iran og Kina

– Vær positive

Sør-Koreas president Moon Jae-in roste fremdriften i dialogen med Nord-Korea da han talte foran lederne i FN i New York.

Høynivå diplomati har «fjernet skyggen av krig» som hang over Koreahalvøya i fjor da Kim og Trump truet hverandre med ødeleggelse i en periode med stadig mer kraftige atomtester fra nordkoreanerne.

– Det siste året har noe mirakuløst skjedd på Koreahalvøya. Vi har krysset barrierene som skillet oss og river ned veggene i hjertene våre, sa Moon.

Han tok til orde for at verdenssamfunnet må reagere positivt på den nye linjen fra Nord-Korea.

– Nord-Korea har beveget seg ut av langvarig isolasjon på eget initiativ og står igjen overfor det internasjonale samfunnet, sa Moon.

– Nå er det det internasjonale samfunnets tur til å svare positivt på Nord-Koreas nye valg og innsats. Vi må forsikre formann Kim om at han har tatt riktig beslutning når han forplikter seg til atomnedrustning, sa den sørkoreanske presidenten.

Her finner du nyhetssaker om Trump