Corbyn åpner for brexitforlik

Partileder Jeremy Corbyn holdt onsdag tale til delegatene på Labours landsmøte i Liverpool. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Labours partileder Jeremy Corbyn er villig til å stemme for brexitavtalen statsminister Theresa May inngår med EU, men kun hvis den oppfyller strenge krav.

Skilsmissen fra EU handler om Storbritannias framtid og grunnleggende interesser. Det må være hevet over krangler om lederskap og posering i Parlamentet, sa Corbyn i sin tale til Labours partilandsmøte onsdag.

I talen strakk han ut en hånd til statsminister May:

– Hvis du leverer en avtale som inkluderer en tollunion og ingen hard grense mot Irland, og hvis du beskytter arbeidsplasser, arbeideres rettigheter og miljø- og forbrukerstandarder, så vil vi støtte en slik fornuftig avtale. Det vil være en avtale som de fleste bedrifter og fagforbund vil kunne støtte, sa Corbyn.

– Men hvis du ikke klarer å forhandle fram en slik avtale, da må du gi plass til et parti som kan og vil, sa han.

Håp om nyvalg

Corbyn var samtidig klar på at Labour vil stemme mot skilsmisseavtalen hvis den bygger på «Chequers», det vil si den omstridte brexitplanen May la fram i sommer.

– Vi vil stemme mot ethvert kutt i rettigheter, standarder og beskyttelse, og vi vil motsette oss et kappløp mot bunnen gjennom deregulering, sa opposisjonslederen.

Labour vil ifølge ham presse på for nyvalg hvis brexitavtalen stemmes ned i Parlamentet, eller hvis den konservative regjeringen ikke klarer å nå fram til enighet med EU i det hele tatt.

Men Labour vil også motsette seg et sorti fra EU uten avtale.

– Det er utenkelig at vi skal kunne krasje ut av Europa uten å ha noen avtale på plass. Det ville vært en nasjonal katastrofe, sa Corbyn.

Labour har allerede åpnet for en ny folkeavstemning om brexit med å bli værende i EU som ett alternativ.

Upopulær plan

Statsministerens såkalte Chequers-plan ble lagt fram etter lange og svært vanskelige forhandlinger innad i toryregjeringen.

Men planen har fått svært dårlig mottakelse.

To sentrale ministre – utenriksminister Boris Johnson og brexitminister David Davis – trakk seg i protest etter at planen ble lagt fram. I ettertid har kranglingen bare fortsatt innad i det konservative partiet.

Samtidig har EU-siden avvist helt sentrale deler av planen som uakseptable, og hvordan Storbritannia og EU skal klare å nå fram til enighet, er for tida fullstendig i det blå.

Kraftig kritikk av May

I landsmøtetalen beskyldte Corbyn regjeringen for å ha vanskjøttet forhandlingene.

– Vi hadde alle håpt at folkets beslutning skulle etterfølges av effektive og ansvarlige forhandlinger som ville beskytte levestandarden og arbeidsplassene. I stedet har hoveddelen av forhandlingene vært mellom ulike fraksjoner i torypartiet, og den eneste arbeidsplassen regjeringen forsøker å beskytte, er statsministerens, sa Corbyn.

Etter to år med mislykkede forhandlinger truer May det britiske folk med valget mellom en dårlig avtale eller ingen avtale, hevdet han.

– Det er trussel mot hele vår økonomi, sa Corbyn.

– Tida renner ut. I mangel på noen som helst klarhet fra regjeringens side er bedrifter i ferd med å miste tålmodigheten. De planlegger å flytte arbeidsplasser og investeringer ut av landet. Noen har allerede begynt, og jeg frykter at flere vil følge, advarte han.