– Det syriske regimets nedslakting er gjort mulig av Russland og Iran

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump med nye angrep på Iran i FNs sikkerhetsråd Les mer Lukk

President Donald Trump kom med skarp kritikk både av Iran, Syria og Russland da han for første gang ledet et møte i FNs sikkerhetsråd.

– Det syriske regimets nedslakting er gjort mulig av Russland og Iran, sa Trump onsdag.

Russland og Iran nære allierte av president Bashar al-Assad i krigen i Syria.

Trump hevdet også at Irans aggressive oppførsel har tiltatt etter at avtalen om landets atomprogram ble inngått. Tidligere i år besluttet Trump å trekke USA fra avtalen.

– Irans ledere plyndrer landets ressurser for å berike seg selv og for å spre kaos i Midtøsten, sa Trump i sin tale i FNs hovedforsamling tirsdag.

Anklaget Kina

USA varslet opprinnelig at onsdagens møte i Sikkerhetsrådet utelukkende ville ha fokus på Iran. Men dagsordenen ble utvidet til å omfatte masseødeleggelsesvåpen og arbeid for å hindre spredning av atomvåpen.

Da Trump tok ordet i FNs mektigste organ, kom han også inn på flere andre temaer.

Han anklaget Kina for å forsøke å påvirke det amerikanske kongressvalget i november – angivelig fordi Trump har utfordret Kina i handelspolitikken.

Macron og May

Også Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May deltar på møtet i Sikkerhetsrådet. Iran har ikke bedt om taletid, med landets president Hassan Rouhani vil kort tid etter holde en pressekonferanse.

Barack Obama er den eneste tidligere amerikanske presidenten som selv har ledet møter i Sikkerhetsrådet. Obama ledet ett møte i 2009, og ett i 2014.