Politisk konsulent ordnet ulovlig billettkjøp til Trumps innsettelse

W. Samuel Patten forlater den føderale domstolen i Washington D.C. fredag etter å ha sagt seg skyldig i blant annet å ha opptrådt som utenlandsk lobbyist uten å registrere seg. Les mer Lukk

En politisk konsulent i Washington innrømmer å ha hjulpet en russer og en ukrainer til ulovlig å kjøpe billetter til Donald Trumps innsettelsesseremoni.

Billettene kostet 50.000 dollar, skriver New York Times. De ble kjøpt av Konstantin Kilimnik, som amerikanske myndigheter mener har bånd til russisk etterretningstjeneste, og en ukrainsk forretningsmann.

Utlendinger kan etter amerikansk lov ikke gi penger til organisasjonen som står for innsettelsen av presidenter. Ifølge rettsdokumentene ga Patten misvisende opplysninger til etterretningsmyndighetene flere ganger og holdt tilbake dokumenter som kunne ha avslørt de utenlandske kjøperne.

Patten (47) møtte i retten fredag og sa seg da også skyldig i å ha opptrådt som utenlandsk lobbyist uten å ha registrert seg.

Patten er en av personene i kretsen rundt Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort. Han drev forretninger med Kilimnik, som i en lang periode også skal ha hatt forbindelser med Manafort i Ukraina.

I en avtale med påtalemyndigheten som ble lest høyt av dommeren i rettsmøtet fredag, går Patten med på å samarbeide med påtalemyndigheten i bytte mot en anbefaling om strafferabatt.

Manafort ble kjent skyldig på åtte tiltalepunkter for to uker siden, og i september stilles han også for retten i Washington D.C.

Saken mot Manafort har sin bakgrunn i tiden han jobbet som lobbyist for Ukrainas tidligere russiskvennlige regjering. Han var anklaget for å ha tatt imot store pengebeløp som han skal ha skjult på hemmelige kontoer i utlandet, og som han ikke betalte skatt for.

Han er så langt kjent skyldig i fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for å ha holdt en utenlandsk bankkonto skjult.