Lufttrykk gjenopprettet på romstasjonen

Et bilde fra ISS tatt i juni viser det russiske fartøyet Sojuz MS-09 (til venstre) og et amerikansk lastefartøy koblet sammen med romstasjonen. Foto: NASA / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Lufttrykket om bord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) er fullstendig gjenopprettet etter å ha blitt truffet av det som trolig var en mikrometeoritt.

Lufttrykket er innenfor de korrekte parametrene. Verken sikkerheten eller mannskapets helse er truet, heter det i en uttalelse fra det russiske romfartsbyrået Roscosmos fredag.

Et bitte lite hull i den russiske delen av romstasjonen antas å ha blitt forårsaket av en mikrometeoritt, opplyser Roscosmos-leder Dmitrij Rogozin.

Den russiske kosmonauten Sergej Prokofjev brukte fugemasse påført en klut for å tette hullet, heter det i en uttalelse fra det amerikanske romfartsbyrået NASA.

For å veie opp for lufttrykk-fallet aktiverte personell på bakken i Moskva økning av luftmengden om bord på romstasjonen ved å føre oksygen fra et russisk Sojuz-fartøy som ligger koblet til selve stasjonen.

Lekkasjen ble oppdaget onsdag kveld. Det var aldri fare for noen om bord på romstasjonen, har NASA og russiske myndigheter uttalt. Torsdag morgen klarte mannskapet å sette tape på det lille hullet, noe som gjorde lekkasjen mindre. Deretter dro to astronauter en klut med fugemasse over hullet, samtidig som kollegaene tok bilder slik at ingeniører og kontrollører på bakken skulle kunne finne en mer langsiktig løsning.

Det er tre amerikanere, to russere og en tysker om bord på ISS. To Sojuz-fartøy er i øyeblikket koblet sammen med ISS.