Japans forsvarsminister ber om rekordstort budsjett

Forsvarsdepartementet i Japan mener trusselen fra Nord-Korea fortsatt er reell og ber om rekordstor budsjettramme for neste år.

Departementet ber om 5.298 milliarder yen, om lag 395 milliarder kroner, for neste budsjettår som starter i april. Det vil i så fall være den sjuende årlige økningen på rad og 2,1 prosent over fjorårets budsjett.

To sett av det amerikanskproduserte missilforsvarssystemet Aegis Ashore står på ønskelisten. Formålet er å øke Japans forsvarsevne mot Nord-Koreas atom- og missiltrusler. Departementet vil også ha ytterligere seks F-35-jagerfly, samt to E-2D Hawkeye-radarer og maritime patruljefly. Med dette kan landets luftforsvar øke sin stab fra 830 til 860 personer.

Budsjettforespørselen ble framlagt fredag, etter at departementet hadde presentert sin årlige oppsummering. Der heter det at Nord-Korea fortsatt utgjør en «alvorlig og umiddelbar trussel», til tross for diplomatisk avspenning tidligere i år.

12. juni møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un i Singapore, men lite konkret har skjedd i ettertid for å fjerne atomvåpen fra Korea-halvøya.

Japan er også skeptisk til Kina, som av flere land i Asia-regionen blir ansett som økende aggressiv når det gjelder ulike territoriale krav. Blant annet krangler Kina og Japan om eierskap over en liten øygruppe.

Kina kunngjorde i mars en økning i sitt forsvarsbudsjett på 8,1 prosent, til 1.110 milliarder yuan, om lag 1.350 milliarder kroner for å modernisere det som er verdens største militærapparat.