Russland blokkerte publisering av FN-rapport om Nord-Korea

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia på møtet i FNs sikkerhetsråd torsdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Russland blokkerte publiseringen av en FN-rapport om sanksjonering av Nord-Korea ettersom de er uenige med noen av rapportens konklusjoner.

– Rapporten er blitt satt på vent ettersom vi er uenige om visse deler av rapporten og om arbeidet med den, sa Russlands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia til journalister etter møtet i FNs sikkerhetstråd torsdag.

En anonym diplomatisk kilde sier til nyhetsbyrået AFP at russerne hovedsakelig skal være uenig i den delen av rapporten som hevder Nord-Korea har overskredet grensen for oljeimport i 2018.

Uavhengige eksperter skal ha jobbet med rapporten i seks måneder før den ble overlevert FNs komité for sanksjoner mot Nord-Korea tidligere denne måneden.

Flere medier har allerede fått tilgang til rapporten som konkluderer med at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atom- og missilprogram.

Rapporten konkluderer samtidig med at nordkoreanske myndigheter på en rekke områder forsøker å komme seg rundt de mange sanksjonene landet er pålagt av FN. Blant annet har de fortsatt å eksportere kull, jern, tekstiler, fisk og skalldyr i strid med sanksjonene, konkluderer rapporten ifølge både Reuters og AFP.