Menneskerettsgruppe: Myanmar hindrer nødhjelp til internt fordrevne i Kachin

Menneskerettighetsorganisasjonen Fortify Rights presenterte torsdag en rapport i Yangon i Myanmar der landets myndigheter anklages for å hindre nødhjelp til internt fordrevne sivile i delstaten Kachin. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Myanmar har hindret nødhjelp til internt fordrevne etter at våpenhvilen i delstaten Kachin brøt sammen i 2011, ifølge menneskerettighetsgruppen Fortify Rights.

Myndighetene i Myanmar har med overlegg innført begrensninger på tilgang til mat, helsevesen, husly, vann og kloakk for en etnisk minoritet på rundt 106.000 internt fordrevne i delstaten Kachin, ifølge den Bangkok-baserte gruppen Fortify Rights.

Fram til nå i år har Myanmar godkjent kun 5 prosent av de 562 søknadene fra hjelpeorganisasjoner om levering av nødhjelp til minoriteten, ifølge menneskerettighetsgruppen.

– Regjeringer på rekke og rad, og hæren, har med overlegg innført hindre overfor lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner og nekter sivile i Kachin tilgang til hjelp, sier Fortify Rights leder Matthew Smith.

Funnene som Fortify Rights har gjort tilfører FNs sikkerhetsråd enda en grunn til å bringe landet inn for Den internasjonale straffedomstolen, mener Smith.

I en FN-rapport mandag kom det fram at det er bevis for at Myanmar har begått folkemord i delstaten Rakhine, samt forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser i delstatene Rakhine, Kachin og Shan. FN-granskere mener derfor at landets øverste militære leder må stilles til ansvar. Granskerne anbefaler FNs sikkerhetsråd til å overføre saken til Den internasjonale straffedomstolen, eller til å opprette en internasjonal domstol for Myanmar.

Regjeringen i Myanmar har avvist beskyldningene.