Brexitminister Raab sier at tidsfrist for avtale med EU kan ryke

Storbritannias brexitminister Dominic Raab tror forhandlingene med EU vil strekke seg litt ut over fristen i oktober. Men han føler seg trygg på at en avtale er innenfor rekkevidde Les mer Lukk

EU og Storbritannia vil kanskje ikke klare å overholde fristen i oktober med å forhandle ferdig en avtale om atskillelse, sier brexitminister Dominic Raab.

Til en komité i Overhuset sa Raab onsdag at begge parter har satt frist til oktober, men at det kan gå «litt over». Det er et visst slingringsmonn, forsikret han.

Storbritannia og EU forhandler intenst for å få fram et avtaleverk som kan bankes på EU-toppmøtet i oktober. Deretter skal avtalen godkjennes av hvert medlemsland, en omstendelig prosess som er ventet å pågå i flere måneder.

Storbritannia trår etter eget utsagn ut av unionen 29. mars 2019.

Fastlåste forhandlinger

Forhandlingene synes å ha kjørt seg fast, ikke minst på grunn av interne stridigheter på britisk side om hvor nært forhold Storbritannia skal ha til EU etter atskillelsen.

Samtidig med at det forhandles sammenhengende i Brussel, ofte også på ledernivå mellom Raab og EUs sjefforhandler Michel Barnier, forbereder britene seg på alle eventualiteter, også den at det ikke blir noen avtale, et såkalt hardt brudd.

Splittelse i regjeringen

En skilsmisseavtale som statsminister Theresa May presenterte i forrige måned, førte til splittelse i regjeringen og både utenriksminister Bois Johnson og brexitminister David Davis forlot sine poster i protest. May synes å ville godta mye av EUs lovverk i bytte mot frihandel med varer.

Dette opplegget har så langt ikke vakt mye entusiasme i Brussel, der hovedparolen fortsatt er at britene ikke kan plukke fra øverste hylle, men må ta hele pakken – både goder og politiske ugreie saker, som fri bevegelse av personer.

Til Overhuset sa Raab onsdag at 80 prosent av avtalen med EU er ferdig, og han oppfordret EU til å vise pragmatisme i sluttfasen.

– Jeg er overbevist om at en avtale er innenfor synsranden, sa brexitministeren.

Les også:Briter i EU kan miste bankkontoer uten brexit-avtale

EU klare for «ambisiøs» avtale

EUs brexitforhandler Michel Barnier sier at EU er klar til å inngå en ambisiøs avtale med Storbritannia når britene går ut av EU.

– Vi er klare til å foreslå et partnerskap som vi aldri tidligere har hatt maken til med et tredjeland, sa Barnier på en pressekonferanse i Berlin onsdag.

Han sa at en slik avtale ville inneholde «en ambisiøs frihandelsavtale», i tillegg til samarbeid innen luftfart, sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Barnier understreket samtidig at en brexitavtale må sikre fri flyt av varer, personer, tjenester og kapital, som er grunntanken i EU.