Millionby kan være forsvunnet i 2050
Your browser doesn't support HTML5 video.
Med sine over ti millioner innbyggere regnes den indonesiske hovedstaden Jakarta som en av de tettest befolkede byene i verden. Men en ny rapport tegner et nokså dystert fremtidsbilde av millionbyen. Ifølge eksperter ved Badung Institute of Technology (BIT) kan Jakarta forsvinne fra verdenskartet innen 2050, skriver australske news.com.au.
– Muligheten for at Jakarta havner under vann er ikke noe å le av, sier Heri Andreas, forsker ved Bandung Institute of Technology til BBC.
I sumpen
Indonesias hovedstad Jakarta har ti millioner innbyggere og regnes som en av verdens tettest befolkede byer. Byen rammes imidlertid stadig oftere av oversvømmelser. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk
Jakarta ligger på nordvestkysten av øya Java, ved munningen av Ciliwungelva. Det er omlag tretten elver som flyter gjennom Jakarta, der de fleste flyter fra åslandskapet i den sørlige delen nordover mot Javasjøen i nord.
Det er særlig den nordlige delen av Jakarta som står i fare for å bli totalt oversvømmet.
Nord-Jakarta ligger på flatt sumpland omlag åtte meter over havet. Her risikerer hele 95 prosent av bydelen å være dekket av vann i løpet av de neste tre tiårene, advarer forskere. Bare på de siste 30 årene har byen sunket med mer enn fire meter.
Les også: Bangkoks sexindustri får byen til å synke
Saken fortsetter under bildet
Innbyggere i Jakarta vasser gjennom flomvann under en kraftig oversvømmelse i januar 2013. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk
Faktisk synker Jakarta i dag raskere enn noen annen by på jorda. Det fortsetter å synke med opp mot 25 centimeter i året noen steder, hvilket er mer enn det dobbelte av det som er normalt for store kystbyer.
40 prosent ligger under havnivå
Oversvømmelse i Jakarta februar 2007. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk
Så raskt synker den at elvene av og til strømmer motsatt vei, regnskyll ender opp med å oversvømme nabolag og bygninger sakte forsvinner under vann, som om de skulle bli slukt av moder jord. Rundt 40 prosent av Jakarta ligger nå under havnivå, skrev storavisen New York Times i desember i fjor, etter at millionbyen nok en gang var blitt herjet av kraftige oversvømmelser.
Og hovedgrunnen til problemene?
Byen pumper ut grunnvann til springvann. I tillegg har mange av innbyggerne selv begynt å tappe direkte av det dyrebare grunnvannet under hovedstaden. Omlag tre fjerdeler av innbyggerne i byen får vannet sitt fra kilder under byen.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters er mange ikke særlig begeistret over tanken på å kople seg på et annet vann-nett ettersom det vil være dyrere og mer ustabilt. I tillegg fremstår det ofte som mer skittent enn vannet som i dag kommer ut av springen.
Men ifølge eksperter er dette den eneste løsningen for å redde Jakarta fra å forsvinne under vannmassene.
Les også:Bangkok vil forby gatemat
Saken fortsetter under bildet
En kraftig oversvømmelse rammet deler av Jakarta i februar 2017. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk
Økonomisk mareritt
Dersom store deler av Jakarta, som genererer mer enn 20 prosent av Indonesias bruttonasjonalprodukt, ender med å synke, vil det skape et økonomisk mareritt for landets 261 millioner innbyggere.
– Dersom vi forlater Nord-Jakarta, vil det koste 220 milliarder dollar i aktiver, for ikke å snakke om antallet mennesker og produktivitet som måtte erstattes, forteller Robert Sianipar, tidligere topp fra Ministry of Economic Affairs, til Reuters.
Les også: Dusør skal få fart på rottejakten i Jakarta
I februar i år måtte over 6.500 innbyggere i lavtliggende områder i Jakarta evakueres til krisesentre etter flere runder med voldsomt regnvær som forårsaket oversvømmelser i hovedstaden og jordskred i forstedene.
Ifølge en studie fra Asian Development Bank har antallet oversvømmelser og voldsomme stormer i Sørøst-Asia mangedoblet seg, fra færre enn 20 i perioden mellom 1960 og 1969 til nært 120 registrerte i perioden 2000 til 2008.