Rettssak mot tidligere president Zuma utsatt for tredje gang

Tidligere president Jacob Zuma på tiltalebenken i Pietermaritzburg. Saken mot ham ble utsatt for tredje gang. Foto: Pool Photo via AP/NTB scanpix Les mer Lukk

For tredje gang er rettssaken mot Sør-Afrikas tidligere president Jacob Zuma utsatt.

Zumas forsvarere har bedt om lov til å anmode om at domstolen permanent avholder seg fra å rettsforfølge Zuma. Domstolen skal komme med sitt svar på dette spørsmålet 30. november, som blir neste møte i saken.

Tiltalen omfatter 16 punkter, blant annet bedrageri, korrupsjon, utpressing og hvitvasking av penger. Zumas advokater har valgt en strategi der de forsøker å få utsatt saken permanent. De mener å kunne bevise at Zuma ikke vil få en rettferdig rettssak.

Rettsforfølgelsen av Zuma er en sjeldenhet i Afrika, der makthavere kun unntaksvis blir stilt til ansvar for anklager mot dem.

Den 76 år gamle Zuma har i flere omganger unngått anklager om korrupsjon. Men han knyttes til en våpenhandel i milliardklassen i 1999. Han skal også ha profittert på vennskapet til den rike, indiske Gupta-familien.

Under det første rettsmøtet erklærte Zuma seg ikke skyldig.

– Sannheten vil komme for en dag. Hva har jeg gjort? Jeg er uskyldig inntil noe annet er bevist, sa Zuma.

Zuma ble i februar tvunget til å gå av som president av sine egne partifeller i ANC. Umiddelbart etterpå valgte nasjonalforsamlingen den tidligere fagforeningslederen Cyril Ramaphosa til landets neste president.