Spansk skip med migranter får legge til kai i Barcelona

Bildet viser migrantene og flyktningene som ble plukket opp av skipet fra Proactiva Open Arms lørdag. Foto: Olmo Calvo / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Et skip fra en spansk hjelpeorganisasjon med 59 migranter og flyktninger om bord, setter kursen mot Barcelona. Italia ville nekte skipet å legge til kai.

En talsmann for Spanias statsminister, Pedro Sanchez, sier lørdag kveld at skipet har rett til å legge til kai i Barcelona. Talsmannen anslår at det vil ta skipet rundt fire dager å nå byens havn.

Det var tidligere på dagen at den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms plukket opp 59 migranter og flyktninger fra en gummibåt i Middelhavet.

Gummibåten ble oppdaget i internasjonalt farvann, rundt 55 kilometer fra kysten av Libya, opplyste en AP-journalist som var om bord i et nærliggende redningsfartøy.

– Malta nærmest

– Den nærmeste havnen er på Malta, og organisasjonen og flagget er spansk. De kan bare glemme å anløpe en italiensk havn, skrev Italias innenriksminister Matteo Salvini på Facebook og Twitter.

Salvini skrev videre at Proactiva Open Arms nådde fram til gummibåten før libysk kystvakt, og at de 59 ble reddet innenfor den sonen der libysk kystvakt opererer.

Twitter-krangel

Maltas innenriksminister Michael Farrugia avviste på sin side at nærmeste havn var på Malta. Han tok lørdag ettermiddag selv til Twitter for å svare Salvini.

– Stopp å spre uriktige nyheter for å dra Malta inn i dette uten grunn, skrev han.

Farrugia la også ut et kart som angivelig viser at de 59 ble reddet nærmere den italienske øya Lampedusa enn Malta.

– Vi publiserer dette kartet så alle kan se det. Dette er fakta, ikke meninger, skrev han videre.

Konflikt om flere skip

Italias nye regjering har begynt å nekte skip drevet av hjelpeorganisasjoner å legge til kai med migranter og flyktninger. Innenriksminister Salvini varslet fredag at italienske havner vil være stengt for slike skip hele sommeren.

Onsdag ankom migrantskipet Lifeline til Malta etter å ha blitt nektet å legge til kai i flere dager. Malta lot skipet ankomme etter enighet mellom flere europeiske land om å fordele ansvaret for personene om bord.

Også for to uker siden nektet Italia og Malta migrantskipet Aquarius å legge til kai. Spania sa etter hvert ja til å ta imot skipet.