Merkel har inngått avtale om asylretur til 14 land

Angela Merkel forsøker å blidgjøre innenriksminister Horst Seehofer og koalisjonspartnerne i CSU, med en rekke nye avtaler og tiltak for å skjerpe flyktningpolitikken. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tysklands statsminister Angela Merkel har inngått avtale om rask retur av asylsøkere til 14 land, i håp om at dette skal hindre en regjeringskrise.

Avtalen, som er skissert i et brev fra CDU-lederen til lederne for koalisjonspartiene CSU og SDP, innebærer at Tyskland raskt skal kunne returnere asylsøkere som alt er registrert i andre europeiske land.

Landene som Merkel ifølge brevet har inngått avtale med, inkluderer Ungarn og Tsjekkia, som begge er sterkt kritiske til den tyske regjeringens liberale flyktningpolitikk.

Lørdag kveld avviser imidlertid både Ungarn og Tsjekkia at de har inngått en avtale med Berlin.

– Ingen avtale

– Vi planlegger ikke forhandlinger. Det finnes ingen grunn til å forhandle. Vi avviser dette, sier Tsjekkias statsminister Andrej Babis.

Ungarns statsminister Viktor Orbán sier at det «ikke finnes noen avtale». Han sier videre det er «falske nyheter», ifølge det ungarske nyhetsbyrået MTI.

Tolv land

Ikke medregnet Ungarn og Tsjekkia har Merkel ifølge brevet inngått avtale om rask retur med tolv land: Belgia, Frankrike, Danmark, Finland, Sverige, Estland, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Portugal og Polen.

Merkel har også inngått en avtale med Bulgaria om å sende tysk grensepoliti dit for å bistå landet med å styrke EUs yttergrense, ifølge brevet.

Les også: Spansk skip med migranter nektes å legge til kai

Flere vil bli returnert

Rundt 15 prosent av asylsøkere som ankommer Tysland, blir nå returnert til landene der de først registrerte asylsøknaden. Med den nye avtalen ventes denne andelen å stige betydelig, selv om Ungarn og Tsjekkia ikke er med.

Tyskland skal også opprette store mottak for asylsøkere som tar seg ulovlig inn i landet, og for dem som først har registrert seg i land Tyskland ikke har inngått bilaterale avtaler med.

Per i dag foreligger det slike avtaler bare med Spania og Hellas.

Samarbeid på prøve

Merkel håper at de nye tiltakene skal berge regjeringssamarbeidet, som CSU og innenriksminister Horst Seehofer har satt på prøve med sine krav til langt strengere flyktningpolitikk.

Seehofer har blant annet krevd at asylsøkere som alt er registrert i et annet land, skal avvises på grensa, noe Merkel har nektet gå med på. Hun mener Tyskland må gå inn for europeiske løsninger som bygger på samarbeid, ikke alenegang.

Les også: Italia ba redningsskip holde seg unna forlis i Middelhavet