Våpenhvile i Sør-Sudan
Folk samlet seg utenfor flyplassen i Juba forrige uke etter a president Salva Kiir møtte opprørslederen Riek Machar for første gang på to år. Foto: Bullen Chol / AP / NTB scanpix Les mer Lukk
Onsdag underskrev Sør-Sudans president Salva Kiir en fredsavtale med opprørslederen Riek Machar, og sistnevnte understreket at våpenhvilen bør bety at man endelig «får slutt på krigen».
Det er blitt gjort flere forsøk tidligere, uten at det har lyktes. Da det ble innført våpenhvile i landet i desember varte det kun i noen få timer.
Krigen i Sør-Sudan begynte i desember 2013, måneder etter at president Kiir ga daværende visepresident Machar sparken etter en langvarig maktkamp. De to mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.
To år senere ble en omfattende fredsavtale signert av Salva Kiir og Riek Machar. I henhold til den skulle Riek Machar gjeninnsettes som visepresident. I 2016 brøt det imidlertid på nytt ut væpnet konflikt. Møtet mellom de to 20. juni i år var det første på nærmere to år.
Siden 2013 er titusenvis drept i krigen, mer enn 2 millioner mennesker har flyktet til nabolandene og nærmere 2 er millioner er internt fordrevet.