FN bekymret for barna etter EUs migrantavtale

Migranter på en båt som ble stanset like utenfor kystbyen Gohneima øst for Tripoli i Libya søndag 24. juni. Foto: Libyas kystvakt / AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

FNs barnefond (UNICEF) er bekymret for hvordan migrantavtalen fra EU-toppmøtet vil påvirke migrant- og flyktningbarn.

– Vi er bekymret for at barn skal bli internert, sier UNICEF-talskvinne Sarah Crowe til nyhetsbyrået DPA, etter at EU-lederne er enige om å opprette «kontrollerte sentre» på europeisk jord der migranter skal holdes mens asylsøknadene deres behandles.

Organisasjonen understreker at disse sentrene må drives som åpne fasiliteter for å beskytte barn.

Crowe sier UNICEF også har spørsmål knyttet til de såkalte ilandstigningsplattformene EU ser for seg i områder utenfor blokka, eksempelvis i Nord-Afrika.

Også Leger Uten Grenser (MSF) er kritiske til EU-tiltakene.

– Europeiske myndigheter må stanse politikken som fanger ekstremt sårbare mennesker inne i Libya eller lar dem dø på havet, skriver organisasjonen i en uttalelse fredag.

– Leger Uten Grenser ber europeiske myndigheter om å vise grunnleggende anstendighet og huske på at vi her snakker om menneskeliv og menneskelig lidelse. De kan starte med å sette i gang søk og redning og tilrettelegge for en rask ilandstigning i trygge havner. Det betyr ikke Libya, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser.

Ifølge organisasjonen var forrige uke den dødeligste så langt i år på Middelhavet, da minst 220 mennesker druknet.

– Dette var en unngåelig tragedie. Europeiske myndigheter har blokkert søk og redningsoperasjoner gjort av NGOer og gitt ansvaret over til den libyske kystvakten, skriver MSF.