Pence ber mellomamerikanere bli hjemme

USAs visepresident Mike Pence møtte presidentene Salvador Sánchez fra El Salvador, Jimmy Morales fra Guatemala og Juan Orlando Hernández fra Honduras da han torsdag besøkte Guatemala. Foto: Luis Soto / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Under sitt besøk i Mellom-Amerika ba USAs visepresident Mike Pence regionens presidenter stanse flommen av mennesker som søker seg til USA.

I Guatemala by møtte Pence presidentene fra El Salvador, Honduras og Guatemala og hevdet at svært få av de titusener av migranter som tar den farlige ruta gjennom Mexico for å søke asyl i USA, faktisk er på flukt fra forfølgelse.

Hjelpeorganisasjoner i området og ved grensa viser på sin side til at mange av migrantene forteller at de har flyktet fra dødstrusler og den omfattende volden som mektige gjenger står bak i de tre landene.

Pence påsto at det fins både medlemmer av den farlige banden MS-13 og menneskesmuglere i flommen av migranter, men at de fleste er folk som bare søker et bedre liv i USA og derfor ikke har rett til asyl.

– Jeg sier med stor respekt for dere at denne flommen av folk må ta slutt. Den er en trussel mot sikkerheten til USA. Akkurat som vi respekterer deres grenser og suverenitet, må dere respektere våre, sa Pence på en pressekonferanse.

Mellom-Amerika er en av de farligste regionen i verden. Ingen land i verden har flere drepte per innbygger enn El Salvador og Honduras. Livsfarlige gatebander og narkosmuglere herjer i nabolagene.

Men mange av bandene, som MS-13, har sin opprinnelse i USA.